28 de ani de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei: Episcopul Antonie a oficiat o slujbă de Te Deum

Preasfinţitul Părinte Antonie a oficiat luni un Te Deum cu prilejul împlinirii a 28 de ani de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei. Slujba a avut loc la biserica „Naşterea Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos” din oraşul Bălţi.

Preasfinţia Sa a făcut referire, în cuvântul său, la eforturile depuse de cler şi credincioşi pentru reactivarea Mitropoliei.

Episcopul de Bălţi a urat La mulţi ani Mitropoliei Basarabiei şi i-a îndemnat pe toţi „să se roage pentru pace şi înţelegere între fraţi şi să promoveze cu mult curaj adevărul istoric despre Biserică, Neam şi Ţară”.

Reactivarea Mitropoliei Basarabiei

Mitropolia Basarabiei este o Biserică ortodoxă autonomă, de stil vechi, în cadrul Patriarhiei Române, reactivată în data de 14 septembrie 1992 și recunoscută oficial de Patriarhia Română în 19 decembrie 1992 drept succesoare spirituală, canonică, istorică a Mitropoliei Basarabiei, care a funcţionat până în anul 1944 inclusiv.

Preasfințitul Părinte Petru (Păduraru), fostul episcop de Bălţi al Mitropoliei Chişinăului, a devenit în 1992 locţiitor şi mai apoi, în octombrie 1995, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, cu drept de jurisdicţie extrateritorială asupra românilor ortodocşi din diaspora de răsărit.

Imagini de la ceremonia de recnoaşterea a Mitropoliei Basarabiei din 20 decembrie 1992:

 

Foto credit: Episcopia de Bălţi

Comentarii Facebook


Știri recente