27 octombrie: Etapa finală a Festivalului Concurs „Lăudaţi pe Domnul!”

Lăudaţi pe Domnul

Vineri, 27 octombrie 2017, de la ora 18.00, Palatul Patriarhiei va fi gazda etapei finale a Festivalului-Concurs Naţional de Muzică Bisericească „Lăudaţi pe Domnul!”, ediția a X-a.

Evenimentul este organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, de Sectorul teologic-educaţional al Administrației Patriarhale, în parteneriat cu Radio România.

Festivalul-concurs cuprinde patru secțiuni:

  1. Interpretare muzică psaltică;
  2. Interpretare muzică corală;
  3. Compoziție muzică psaltică;
  4. Compoziție muzică corală.

În cadrul Secţiunii A. Interpretare muzică psaltică, corurile finaliste sunt:

  • Grupul Bizantin „Sfântul Ierarh Vasile cel Mare”, din Arhiepiscopia Tomisului;
  • Corul „Vlaho-Bizantin”, din Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei;
  • Corul „Byzantion”, din Arhiepiscopia Iașilor.

În cadrul Secţiunii B. Interpretare muzică corală, corurile finaliste sunt:

  • Corul „Cvartson”, din Arhiepiscopia Iașilor;
  •  Corul de Cameră „Excelsior”, din Arhiepiscopia Timișoarei;
  • Corala „Sfinții Arhangheli” – Paris, din Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale.

În data de 27 octombrie, în ziua sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, între orele 9.00-12.30, corurile finaliste vor da răspunsurile sau vor susţine un mini-concert la momentul chinonicului de la Sfânta Liturghie, la biserici și la mănăstiri din Bucureşti: Catedrala Mitropolitană „Sfântul Spiridon Nou”, Paraclis Patriarhal; Parohia „Parcul Domeniilor” – Cașin, Paraclis Patriarhal; Așezămintele Brâncovenești Biserica „Domnița Bălașa”, Paraclis Patriarhal; Mănăstirea „Radu Vodă”; Biserica „Sfântul Gheorghe Nou”; Biserica „Sfânta Ecaterina”, Paraclis Universitar.

Seara, de la ora 18.00, la Palatul Patriarhiei, corurile participante la Secțiunea A (muzică psaltică) vor interpreta câte două piese muzicale, la alegere: o piesă din slujba Vecerniei/a Utreniei şi o piesă din slujba Sfintei Liturghii, informează Sectorul teologic-educaţional al Administrației Patriarhale.

Ulterior, corurile participante la Secțiunea B (muzică corală) vor interpreta câte trei piese muzicale, la alegere: o piesă religioasă ortodoxă din repertoriul românesc, o piesă religioasă sau laică din repertoriul internaţional, o piesă românească de inspiraţie folclorică/o piesă românească patriotică.

După jurizare, etapa finală a festivalului-concurs se va încheia cu premierea câştigătorilor Secţiunii C. Compoziţie muzică psaltică, ai Secţiunii D. Compoziţie muzică corală și cu premierea corurilor finaliste, din cadrul celor două secțiuni de interpretare.

Invitat special al evenimentului de la Palatul Patriarhiei este maestrul Tudor Gheorghe care va susține un recital de muzică și poezie, dedicat mărturisirii credinței ortodoxe în temnițele comuniste. Spectacolul-concurs va fi prezentat de actorul Tomi Cristin, de la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București. Intrarea publicului se va face pe bază de invitații.

Evenimentul este organizat în contextul anului 2017, declarat în Patriarhia Română: Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi pictorilor bisericeşti şi Anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.

Foto credit: Arhivă Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente