27 ianuarie: Ziua internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului

Ziua Internațională de comemorare a victimelor Holocaustului a fost stabilită în 2005 de Națiunile Unite, iar pentru marcarea ei a fost aleasă ziua de 27 ianuarie.

Data a fost aleasă în amintirea eliberării prizonierilor supraviețuitori de la Auschwitz Birkenau, lagărul de exterminare nazist care a funcționat în perioada 1940-1945.

Adunarea Generală a ONU a adoptat prin consens rezoluţia A/RES/60/7, care respingea orice negare a Holocaustului ca eveniment istoric, fie în totalitate, fie parţial, şi a condamnat „fără rezerve” toate manifestările de intoleranţă religioasă, instigare, hărţuire sau violenţă împotriva persoanelor sau comunităţilor pe baza originii etnice sau a credinţei religioase, ori de câte ori apar.

Rezoluţia a felicitat acele state care s-au implicat activ în conservarea siturilor care au servit drept lagăre ale morţii naziste, lagăre de concentrare, lagăre de muncă forţată şi închisori în timpul Holocaustului.

În acest an, tema Zilei internaţională de comemorare a victimelor Holocaustului este „Acasă şi apartenenţă”.

Reprezentanțele Institutului Cultural Român din străinătate au organizat săptămâna aceasta evenimente dedicate Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.


Holocaustul a fost cel mai mare masacru din istorie. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial au fost asasinați circa șase milioane de evrei de toate vârstele, majoritatea din Europa.

Sursă foto: PEW Research Center

Comentarii Facebook


Știri recente