25 de citate pro-viață de la Patriarhul Daniel

În preajma Bunei Vestiri, când sărbătorim Întruparea Mântuitorului în pântecele Fecioarei Maria și participăm la marșurile pentru viață organizate în numeroase localități din România și Republica Moldova, Basilica.ro prezintă 25 de citate pro-viață de la Patriarhul Daniel:

  1. „Nașterea de prunci este totdeauna un dar de la Dumnezeu.”
  2. „Hristos ocrotește tainic zămislirea și nașterea fiecărui copil care vine pe lume după ce a fost zămislit prin darul lui Dumnezeu.”
  3. „Nașterea de prunci este binecuvântare dată umanității de la început („Creșteți și vă înmulțiți…” – Facerea 1, 28), nu doar pentru a stăpâni pământul, ci și pentru a trăi veșnic în iubirea lui Dumnezeu.”
  4. „Istoria Bisericii arată că pruncii care s-au născut, au fost crescuți de părinții lor și educați în credință, vor deveni nu numai cetățeni ai patriei pământești, ci și cetățeni ai Împărăției lui Dumnezeu”.
  5. „Darul nașterii de prunci este și un dar al nașterii de ființe care vor trăi veșnic în iubirea Preasfintei Treimi.”
  6. „Nu e vorba doar de o dimensiune biologică și de o cetățenie trecătoare, pământească, ci este o binecuvântare dată umanității pentru a trăi veșnic în iubirea lui Dumnezeu după Învierea de obște, a tuturor oamenilor care au trăit în istorie.”
  7. „Pentru creștini, nașterea de copii nu reduce niciodată femeia la o realitate pur biologică, ci îi demonstrează forța spirituală, care rezidă în capacitatea de a se jertfi din dragoste.”
  8. „Viața fiecărei persoane poate fi deplin cultivată numai în pace și în armonie cu Dumnezeu, cu oamenii și cu natura înconjurătoare.”
  9. „Fiecare copil care se naște are o chemare sfântă de la Dumnezeu.”
  10. „Mântuitorul vede în toți valoarea infinită a fiecărui om, dincolo de rangul lui în societate, poziție centrală sau supraviețuire marginală, dincolo de bogăție sau sărăcie, dincolo de orice clasificare sau judecată omenească subiectivă și colectivă.”
  11. „Maica Domnului ne arată taina Bisericii care conduce (călăuzește) la viață veșnică pe cei care cred în Hristos.”
  12. „Avem în Maica Domnului ocrotitoare a femeilor care nasc, care devin mame, ocrotitoare a părinților copiilor, și ocrotitoarea familiilor care deși nu au copii adoptă și cresc copii.”
  13. „Biserica este chemată să acorde o atenție deosebită tinerilor, apărând inocența, sinceritatea, curajul, dorința de înnoire și toate valorile acestei vârste binecuvântate de Dumnezeu pentru cultivarea demnității umane și a unei vieți sănătoase, precum și pentru căutarea mântuirii sau a vieții veșnice.”
  14. „Viața omului pe pământ are sens deplin dacă este înțeleasă ca timp de pregătire spirituală a omului pentru a intra în iubirea și bucuria eternă a lui Dumnezeu”.
  15. „Vocația femeilor creștine de astăzi este de a mărturisi credința în Hristos Cel răstignit și înviat, de a da viață și a proteja viața copiilor, de a promova iubirea milostivă față de semeni, de a aduce pace și comuniune, prin prezența și lucrarea lor în Biserică și în societate.”
  16. „Maica Domnului este ocrotitoarea familiei și a părinților care nasc copii; este ocrotitoarea copiilor, a mamelor, dar și a fecioarelor.”
  17. „Ne amintim cu multă recunoștință, cu evlavie, de părinți și îndemnăm totdeauna școlile noastre ca să cultive recunoștința față de părinții care ne-au născut, ne-au crescut și ne-au ajutat să ne formăm intelectual și spiritual.”
  18. „Hristos a venit în lume Copil pentru a arăta marea taină a iubirii smerite și darnice. Pentru că pe un copil poți să-l ignori, cum fac mulți, poți să-l respingi, să-l ucizi în pântece sau să-i acorzi toată atenția, toată grija, toată afecțiunea, ca fiind marea taină a vieții, a împreună-lucrării lui Dumnezeu cu umanitatea”.
  19. „Să arătăm în jurul nostru lumină din lumina Învierii lui Hristos; să privim fața fiecărui om în lumina Învierii lui Hristos, ca pe o sfântă lumânare de Paști aprinsă în lume de iubirea lui Hristos pentru oameni; să vedem pe fiecare om ca pe un împreună-călător cu noi spre Împărăția cerurilor, spre Învierea de obște la venirea în slavă a Domnului Hristos (cf. Matei, 25, 31-46).”
  20. „Îi îndemnăm pe toți părinții să acorde mai mult timp copiilor, să-i ajute să nu-și piardă sănătatea și darurile native, ci să cultive libertatea de a face binele și de a oferi bucurie celor din jurul lor. Pe copii îi îndemnăm să iubească mai mult pe părinții lor și să se roage pentru ei, întrucât prin ei Dumnezeu le-a dăruit viața și îi ajută să crească și să se formeze ca persoane înțelepte, binevoitoare și iubitoare, create după chipul lui Dumnezeu Cel bun și sfânt.”
  21. „Bunul Dumnezeu să îi ocrotească pe toți copiii, pe toți părinții și pe toți cei ce ajută familiile care nasc și cresc copiii în credință sfântă, în iubirea față de Dumnezeu și de aproapele.”
  22. „Nașterea de prunci este un dar de la Dumnezeu și nu un simplu dar natural care vine de la sine în mod automat. Numai când nu primim imediat acest dar ne dăm seama cât de mare este valoarea lui.”
  23. „Felicităm pe toate mamele și pe toți tații care au copii și pe toți cei care deși nu au propriul copil după trup arată dragoste părintească față de toți copiii săraci, singuri, abandonați în casele lor sau în spitale.”
  24. „Biserica noastră încurajează toate familiile să primească, în suflet, bucuria de a fi creștini, de a prețui viața în familie, de a se împlini prin nașterea și creșterea copiilor, în duhul iubirii jertfelnice față de Hristos și de Biserica Sa, prețuind în același timp istoria și viața poporului român.”
  25. „Faptele noastre pro-viață devin expresia purtării de grijă a lui Dumnezeu.”

Foto credit: Arhiva Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente