25 de ani de la moartea Maicii Alexandra (Principesa Ileana a României). Hramul ctitoriei sale din America

În perioada 5-7 august 2016, cu prilejul hramului, Mănăstirea Schimbarea la Faţă din Ellwood City, Pennsylvania (SUA), va organiza un pelerinaj în cinstea Maicii Alexandra (Principesa Ileana a României), ctitora mănăstirii. Anul acesta se împlinesc 25 de ani de la trecerea la Domnul a Principesei Ileana, fiica regelui Ferdinand I, care a intrat în monahism cu numele de Alexandra.

Site-ul oficial al Mănăstirii Schimbarea la Faţă din Ellwood City a publicat programul manifestărilor dedicate hramului de anul acesta, care vor avea ca moment central Sfânta Liturghie oficiată de către Înaltpreasfinţitul Părinte Mark, Arhiepiscop de Philadelphia şi Pennsylvania de Est – Biserica Ortodoxă din America (OCA). Înaintea Sfintei Liturghii, va avea loc o procesiune de la biserica principală a mănăstirii, până la paraclisul Sfintei Mari Ducese Elisabeta.

Hramul de anul acesta al Mănăstirii Schimbarea la Faţă este dedicat şi Maicii Alexandra, ctitoră şi stareţă a mănăstirii, cu prilejul împlinirii a 25 de ani de la adormirea ei (1991).

Principesa Ileana a României s-a retras în anul 1961 la Mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului din Bussy-en-Othe, Franţa, cu îndrumarea Mitropolitului Antonie Bloom de Suroj. În 1967, a îmbrăcat haina monahală, devenind Maica Alexandra. Tot în 1967, Maica Alexandra a ctitorit Mănăstirea Schimbarea la Faţă din Ellwood City, Pennsylvania – primă mănăstire ortodoxă de obşte românească din America de Nord. În vârstă de 82 de ani, Maica Alexandra trece la cele veşnice, în data de 21 ianuarie 1991, la spitalul St Elizabeth din Youngstown, Ohio. Este înmormântată în curtea Mănăstirii Schimbarea la Faţă.

Comentarii Facebook


Știri recente