25 ani de la renașterea Bisericii Ortodoxe a Albaniei. Ortodocşii albanezi apreciază jertfa PF Anastasie

Începutul anilor ’90 a fost o perioadă dramatică pentru credincioşii ortodocşi albanezi. În urma prigoanei comuniste lansată din 1967  s-a ajuns în situaţia în care nu mai era niciun candidat potrivit pentru rangul de arhiereu, ajungându-se la o situaţie disperată.

În aceste condiții, singura autoritate care a avut responsabilitatea și capacitatea de a întreprinde inițiative ale restaurării Bisericii Ortodoxe din Albania a fost Patriarhia Ecumenică de Constantinopol. Pentru a lua cunoștință de situația și nevoile Bisericii Albaniei, Patriarhia a trimis apoi în Albania una dintre cele mai pregătite persoane, recunoscută atât în lumea ortodoxă cât şi dincolo de graniţele acesteia. Este vorba de Prof. Dr. Anastasios care la acel moment era Mitropolit de Androussa, informează orthodoxalbania.org.

La sosirea sa în Albania, Arhiepiscopul s-a confruntat cu vidul spiritual şi material lăsat în urmă de ateism.

Şi-a promis să schimbe situaţia şi a început prin deschiderea unui seminar teologic destinat pregătirii viitorilor slujitori ai Bisericii. A urmat restaurarea şi construirea de biserici. După aceste acţiuni ale sale ortodocşii albanezi au fost convinşi de puterea sa de sacrificiu şi au solicitat în mod oficial Patriarhiei Ecumenice ca Arhiepiscopul să le fie conducător spiritual. Întronizarea PF Anastasie ca Arhiepiscop al Tiranei, Durrësului şi al întregii Albanii a avut loc în 24 iunie 1992, iar apoi, la 2 august al aceluiaşi an, este înscăunat. Astfel, s-au împlinit de atunci 25 de ani.

După cum însuși PF Anastasie a mărturisit, alegerea sa nu reprezenta un tron ​​de putere, ci o cruce de sacrificiu.

Fără binecuvântarea şi dragostea sa, credincioșii ortodocși din Albania nu ar fi avut astăzi o biserică organizată și în continuă dezvoltare, situaţia aceasta fiind considerată o minune a lui Dumnezeu.

Alegerea sa ca Arhiepiscop al Albaniei a pus bazele restabilirii Autocefaliei şi a creat premisele reînvierii Bisericii Albaniei.

Dovada succesului Bisericii Albaniei, precum și recunoașterea canonică și oficială, s-au manifestat în mod clar în 1 iunie 2014 atunci când Întâistătătorii majorității Bisericilor Ortodoxe, dar şi reprezentanţi ai altor Biserici, s-au adunat la Tirana pentru sfințirea Catedralei Învierii lui Hristos. O dovadă în plus a fost participarea și contribuția Arhiepiscopului Anastasie și a Bisericii Albaniei la Sfântul şi Marele Sinod din Creta.

La această aniversare importantă pentru Biserica Albaniei nu trebuie să uităm că acest eveniment major întruchipează sânge, sudoare și eforturile credincioșilor ortodocși din Albania pentru a păstra credința strămoșilor lor, chiar și în cele mai dificile momente. Un loc important și special în istoria comunității ortodoxe din Albania va fi întotdeauna dedicat lucrării Arhiepiscopului Anastasie, a scris un credincios al Bisericii Ortodoxe a Albaniei.

Aniversare pentru PF Anastasie al Albaniei. Douăzeci și cinci ani de la alegerea actualului Arhiepiscop al Albaniei – Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica îşi va aduce contribuţia la proiectul european: Pr. Sorin Şelaru despre „Conferința privind viitorul Europei”

În contextul programului „Conferința privind viitorul Europei”, Pr. Sorin Şelaru, directorul Reprezentanţei Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Instituţiile Europene, a declarat că „Biserica Ortodoxă este pregătită să fie prezentă la toate nivelurile, deschisă dialogului, pentru…