230 de ani de la înființarea învățământului teologic ortodox în Cetatea transilvăneană

La Facultatea de Teologie „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu au început manifestările academice, culturale și duhovnicești dedicate împlinirii celor 230 de ani de la înființarea învățământului teologic ortodox la Sibiu. Deschiderea manifestărilor a avut loc în Aula „Mitropolit Ioan Mețianu” a Facultății de Teologie, unde Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a citit mesajul de felicitate și de binecuvântare din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Aniversarea de la Sibiu a început luni, 16 mai 2016, la ora 08:30 cu Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala mitropolitană de Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, împreună cu un sobor de preoți și diaconi format din cadre didactice de la facultate. La Sfânta Liturghie au participat Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Daniil, Episcop locțiitor al Episcopiei Dacia Felix și Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal.

De asemenea, a fost lansat volumul 230 de învățământ teologic ortodox la Sibiu” al pr. acad. Mircea Păcurariu, reeditat recent la Editura „Andreiana”, iar la final s-a prezentat albumul fotografic și documentar „Vocație și dăinuire. Învățământ teologic ortodox la Sibiu, 230 de ani de istorie <<în chipuri și icoane>>”.

 Programul manifestărilor din 16-20 mai 2016,  la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu:

MARTI, 17,05.2016

09:00- 14:00: (Facultatea de Teologie)

Simpozionul internaţional: Relevanţa învăţământului teologic pentru lumea contemporană

Panelul 1: A face misiune după modelul lui Hristos, coord. Pr. Prof. Dr. Aurel Pavel, (sala profesorală).

Panelul 2: Rolul educaţiei religioase în trecut, coord. Prof. Dr. Paul Brusanowski, (sala 34).

Panelul 3: Biserica, educaţia, şcoala – un model confesional ardelean, coord. Pr. Conf. Dr. Constantin Necula, (sala 32).

Panelul 4: Situaţia învăţământului teologic universitar astăzi. Probleme şi provocări, coord. Conf. Dr. Sebastian Moldovan, (sala 33).

15.00: (Aula loan Meţianu a Facultăţii de Teologie)

Lansare de carte: Romulus Cândea, Studii şi articole. Invitaţi: Dumitru Radu Popescu, Mircea Păcurariu, Mircea Tomuş. Coord. Pr. Conf. Dr. Constantin Necula.

MIERCURI, 18.05.2016

09:00- 14:00: (Facultatea de Teologie)

Simpozion al studenţilor şi masteranzilor, (Aula Facultăţii de Teologie)

Simpozion al doctoranzilor, (Sala 34)

17:00- 19:00: (Facultatea de Teologie)

Dezbatere publică: Educaţie pentru valori, coord. Conf. Dr. Sebastian Moldovan

JOI, 19.05.2016

09:00- 12:00: (Facultatea de Teologie)

Prelegeri ale invitaţilor pentru studenţi

Pierre Yves Brandt, (Aula Facultăţii de Teologie) – Adolf Martin Ritter, (sala 34)

17:00- 19:00: (Aula Facultăţii de Teologie)

Dezbatere publică: Ulrich Wien, Receptarea Teologiei Wittenberg în Transilvania

VINERI, 20.05.2016

11:00- 12:00: (Aula Facultăţii de Teologie)

Sesiune de închidere: Concluziile secţiunilor şi comunicat de presă

Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu va marca această aniversare printr-un amplu program de manifestări științifice și culturale cu largă participare națională și internațională înscrise în cadrul Săptămânii Internaționale a Universității Lucian Blaga” din Sibiu, anunţă reprezentanţii Biroului de Presă al Eparhiei.

Foto: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente