Duminica biruinței Ortodoxiei asupra tuturor ereziilor a fost prăznuită cu multă evlavie de numeroșii credincioși care au venit la Catedrala patriarhală din București și au participat la Sfânta Liturghie.
În prima duminică din Postul Mare, în care este sărbătorită biruința Ortodoxiei asupra tuturor ereziilor, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala patriarhală și a ținut cuvânt de învățătură. Tot ieri, Patriarhul României a fost felicitat cu prilejul aniversării a 23 de ani de la hirotonia întru arhiereu.
Tâlcuind pericopa evanghelică citită, Preafericirea Sa a vorbit despre vederea prin credință, care este mai presus decât vederea fizică. „Vedem prin dreapta credință Cerurile care ni se deschid, și ni se deschid pentru a ne ruga împreună cu îngerii lui Dumnezeu, care se înalță și coboară peste Fiul Omului. Adică îngerii lui Dumnezeu se înalță ducând rugăciunile Bisericii, care este trupul tainic al Domnului, la Ceruri și aduc de la Ceruri, pentru Biserică, binecuvântarea lui Dumnezeu. Cerurile deschise înseamnă vederea legăturii dintre Biserica din Ceruri, a Preasfintei Treimi și a sfinților, și Biserica de pe pământ, Biserica rugătoare. Această vedere a legăturii dintre Împărăția lui Dumnezeu și Biserică este dreapta credință. Credința este o vedere dincolo de vederea trupească, este o vedere duhovnicească”, a arătat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Dreapta credință nu este doar o convingere intelectuală, că Dumnezeu există, a adăugat Preafericirea Sa, ci o comuniune, o legătură vie cu Dumnezeu cel nevăzut. Credincioșii au fost îndemnați să apere dreapta credință de multele rătăciri din timpul nostru și să trăiască intens și să cunoască mai bine Ortodoxia.
De asemenea, după cum aflăm din Ziarul Lumina, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a vorbit și despre cultul sfintelor icoane. „Icoana ortodoxă nu este doar o simplă podoabă în Biserica Ortodoxă, ea are trei rosturi mari. În primul rând este o mărturisire dreaptă a adevărului Întrupării Fiului lui Dumnezeu Cel Nevăzut Iisus Hristos și a rostului Întrupării sau Înomenirii Lui. În al doilea rând, icoana este o chemare la rugăciune și un ajutor pentru rugăciune. Și în al treilea rând, icoana este o binecuvântare pentru bucuria vieții, o binecuvântare pentru Biserică și pentru casă. Frumusețea icoanelor este o binecuvântare de bucurie pentru cei care cinstesc icoanele și se roagă în fața lor. Icoana este mărturisirea dreptei credințe, și anume, că Cel nevăzut, Fiul lui Dumnezeu cel Veșnic, din iubire pentru oameni S-a făcut văzut”, a arătat Patriarhul României.
Tot ieri, în Patriarhia Română a început colecta pentru Fondul Central Misionar destinat lucrării misionare, social-filantropice a Bisericii și sprijinirii parohiilor sărace. Astfel, până pe 14 aprilie, credincioșii pot contribui la susținerea parohiilor sărace din țară și de peste hotare și a activităților social-filantropice ale Bisericii.
23 de ani de arhierie a Patriarhului României
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a fost felicitat ieri cu prilejul sărbătoririi a 23 de ani de la hirotonia întru arhiereu, eveniment ce a avut loc în Duminica Ortodoxiei în 1990.
Cu acest prilej, arhimandritul Timotei Aioanei, Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor și Mare eclesiarh al Catedralei patriarhale, a prezentat o parte din realizările Preafericirii Sale ca arhiereu, urându-i mulți ani rodnici în slujirea de Patriarh al României. Apoi, pr. Sorin Vasile Tancău a prezentat cartea „Semne de speranță în vreme de suferință” a Patriarhului nostru, apărută la Editura Basilica a Patriarhiei Române. „Într-adevăr, 23 de ani au trecut repede și nu ne mai uităm în urmă decât pentru a mulțumi lui Dumnezeu și celor prin care El a lucrat ajutându-ne ca să răspundem chemării Lui. Când ne uităm la câte mai sunt de făcut, ceea ce am săvârșit ni se pare puțin pentru că sunt noi și multiple nevoi ale Bisericii astăzi în toate domeniile de activitate, dar trebuie să mulțumim celor prin care Dumnezeu a lucrat la formarea noastră și la lucrarea noastră ca sprijin, ca inspirație”, a arătat Patriarhul României.