23 – 30 aprilie 2017: Zilele Credinței și Culturii în Episcopia Caransebeșului  

anunt zilele cedintei si culturii

În perioada 23 – 30 aprilie, în Episcopia Caransebeșului se va desfășura cea de-a XI-a ediție a Zilelor Credinței și Culturii.

În cadrul acestei manifestări culturale şi spirituale, timp de o săptămână, își dau mâna dezbaterile, vernisajele, concertele de muzică religioasă și teatrul, țesând astfel o pânză culturală de legătură între credință, Biserică, tradițional și frumos, a transmis Roxana Novacovici de la Biroul de Presă al Eparhiei.

În seara de sâmbătă, 22 aprilie, vor ajunge, la Catedrala istorică „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Caransebeș, moaștele Sfintei Maria Magdalena. Acestea vor fi aduse de Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, de la Mănăstirea Pantocrator.

În Duminica Tomii, 23 aprilie, va fi oficiată Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului”, locaş de cult ce își sărbătorește primul hram. Slujba va fi săvârşită de un sobor de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. Cu acest prilej, credincioşii prezenţi vor putea aduce cinstire moaştelor Sfintei Maria Magdalena, dar și icoanelor făcătoare de minuni ale Maicii Domnului de la Mănăstirea Călugăra și de la Parohia Măru.

Luni, 24 aprilie, și marți, 25 aprilie, vor avea loc, la Oravița, cu prilejul împlinirii a 200 de ani de la înființarea Teatrului „Mihai Eminescu” din localitate, simpozionul internațional „Jertfă și mărturisire” și un vernisaj de expoziție foto-documentar.  Vernisajul va avea ca temă „Biserica ortodoxă din Banat în perioada regimului comunist

Fiind Anul omagial al sfintelor icoane, dar și Anul comemorativ al Patriarhului Justinian și al apărătorilor ortodoxiei în timpul comunismului, simpozionul va aduce spre dezbatere mai multe lucrări care au ca teme viața și activitatea Patriarhului Justinian, a Episcopului martir Veniamin Nistor, sacrificiul celor ce au apărat Ortodoxia în vremuri dificile pentru Biserică și importanța icoanelor pentru creștini, a precizat Roxana Novacovici.

Joi, 27 aprilie, începând cu ora 17:00, în Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Caransebeș, va avea loc cea de-a VIII-a ediție a Festivalului coral de muzică religioasă „Miron Cristea”. La eveniment vor participa un număr de 12 coruri din Eparhia Caransebeșului, dar și din Timișoara și Orăștie.

Vineri, 28 aprilie, Casa de Cultură „Dumbrăvița” din comuna Marga va găzdui, începând cu ora 16:00, cea de-a XXXV-a ediție a Festivalului corurilor de copii și tineret „Timotei Popovici”.

Ediția a VIII-a a Festivalului de poezie în grai bănățean „Credință și Lumină” se va desfășura sâmbătă, 29 aprilie, în Sala de Cultură „George Suru” din Caransebeș.

Iubitorii de folclor, de poezie, de port popular și de tot ceea ce este tradițional și specific Banatului se vor putea bucura de o atmosferă unică în care credința este redată prin lumina elementelor etnografice enumerate mai sus, a spus Roxana Novacovici.

Ultima zi din manifestarea cultural-spirituală a Zilelor Credinței și Culturii aduce pe scena sălii Casei de Cultură „George Suru” piesa de teatru „Mironosițele”, de Victor Ion Popa și interpretată de elevii Seminarului Teologic Liceal „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș.

 

 

Comentarii Facebook


Știri recente