22 ianuarie 2015 – Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episco-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor îşi sărbătoreşte ocrotitorul spiritual

Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episco-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor îşi sărbătoreşte astăzi ocrotitorul spiritual.Preasfinţia sa a fost ales a fost ales Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor în şedinţa de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din ziua de 29 septembrie 2014, la Reşedinţa patriarhală, iar întronizarea a avut loc la 30 octombrie 2014.

Este recunoscut pentru bogata sa activitate publicistică, fiind autor a numeroase articole, studii, lucrări şi volume ce oglindesc mai ales viaţa religioasă şi culturală a lumii monahale. S-a născut la 13 noiembrie 1966 în satul Rădăşeni din apropierea Fălticeniului, din părinţii Miron şi Elena Aioanei. A urmat şcoala generală şi prima treaptă de liceu în oraşul Fălticeni, după care, în 1984, începe cursurile Seminarului Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamţ. În ultimul an de seminar s-a închinoviat în obştea Mănăstirii Neamţ, unde a fost tuns în monahism la 1 februarie 1989 de către vrednicul de pomenire mitropolit Bartolomeu Anania, pe atunci arhimandrit, cu binecuvântarea fericitului întru pomenire patriarh Teoctist, atunci locţiitor de mitropolit al Moldovei şi Sucevei. A început studiile superioare la Bucureşti, în cadrul Institutului Teologic cu grad universitar, dar, fiind mutat la Catedrala mitropolitană din Iaşi, ca arhidiacon al mitropolitului Moldovei şi Bucovinei de atunci, actualul Patriarh al României, Preafericitul Părinte Daniel, părintele Timotei Aioanei este transferat la Facultatea de Teologie din Iaşi, recent reînfiinţată. În anul 1993, arhidiaconul Timotei Aioanei termină studiile superioare, după care, în perioada 1995-1996, la recomandarea şi cu binecuvântarea Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei, a urmat un curs de elină modernă la Facultatea de Filosofie şi Litere a Universităţii din Atena. În martie 2002, în şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a primit rangul de arhimandrit, fiind hirotesit la 24 martie 2002, la Biserica Vovidenia din Iaşi, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Tot în acelaşi an, a fost numit, prin decizie mitropolitană, membru al Comisiei liturgice a Arhiepiscopiei Iaşilor, iar în 2003 a fost numit exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Iaşilor. După ce a îndeplinit mai multe funcții administrative în Arhiepiscopia Iașilor, Părintele a fost exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor şi mare eclesiarh al Catedralei patriarhale din Bucureşti. La începutul acestui an a fost ales Superior al Așezămintelor Românești de la Locurile Sfinte.

Comentarii Facebook


Știri recente