21 localități din Republica Moldova s-au înfrățit cu localități din Ilfov

21 de localități din raionul Ialoveni din Republica Moldova s-au înfrățit cu tot atâtea localități ilfovene de Ziua Națională a României. Primul astfel de eveniment a avut loc joi, 30 noiembrie 2017, în comuna Moara Vlăsiei care s-a înfrățit cu satul Puhoi.

Imnurile celor două state românești au deschis lucrările ședinței extraordinare dedicată înfrățirii celor două localități, potrivit Radio Trinitas.

Evenimentul s-a desfășurat la Centrul de agreement pentru tineret Arena din Moara Vlăsiei, în prezența președinților Consiliului județean Ilfov și Raionului Ialoveni, Marian Petrache și Anatolie Dimitriu, a celor 21 primari de peste Prut și autorităților comunei gazdă, precum și a câteva sute de localnici și cetățeni din Republica Moldova.

Evenimentul a continuat cu o slujbă de binecuvântare a lucrărilor, săvârșită de un sobor de preoți condus de Arhim. Veniamin Goreanu, consilier patriarhal la Cancelaria Sfântului Sinod, originar chiar din satul Puhoi din Republica Moldova.

Cred că este un bun prilej pentru toți cetățenii, și cei de aici și cei de acolo, să facă o evaluare a realităților în care trăim, să vadă perspectiva frumoasă a realizării unității. Dacă nu se poate realiza unirea teritorială în momentul de față, cel puțin să se gândească la realizarea unor proiecte comune, a mărturisirii aceluiași crez, aceleiași limbi, acelorași valori cultural-spirituale și tradiții pe care le au românii de pe cele două maluri ale Prutului, a spus Arhim. Veniamin Goreanu.

După slujbă, a avut loc votul unanim ce a consfinţit înfrăţirea localităţilor Puhoi şi Moara Vlăsiei. Cei doi primari au semnat apoi decretul care marchează acest moment istoric.

Votul unanim ce a consfințit înfrățirea localităților Puhoi și Moara Vlăsiei a fost urmat de un program de cântece patriotice, susținut de grupuri de elevi de la cele trei școli din comuna ilfoveană. Pe scenă a urcat apoi, Ansamblul folcloric Mărgăritarele din satul Puhoi.

Locul Ansamblul Mărgăritarele a fost luat, în continuare, de Grupul Folcloric Haiducii din Costești, Republica Moldova.

Potrivit primarului satului Puhoi, Petru Frunze, înfrățirea celor două localități va contribui la o mai bună cunoaștere a locuitorilor de pe cele două maluri ale Prutului.

La rândul său, primarul localității Moara Vlăsiei, Andrei Filip, a apreciat că, în condițiile actuale, drumul spre unire presupune în primul rând sprijinirea parcursului European al Republicii Moldova.           

Celelalte 20 localități de peste Prut s-au înfrăţit de 1 decembrie 2017 cu tot atâtea localități ilfovene, în cadrul unei festivități organizată la Palatul Mogoșoaia.

Comentarii Facebook


Știri recente