2023 va fi Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice și Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești

Sfântul Sinod a fixat, în ședința de lucru de joi, 16 decembrie, tematicile anului 2023 care va fi „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice” și „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)” în Patriarhia Română.

„Bunicii aceștia care au lucrat o viață întreagă trebuie amintiți și ei în preocuparea Bisericii”, spunea Preafericitul Părinte Patriarh joi la începutul ședinței sinodale.

Preafericirea Sa a adăugat că totodată „trebuie să ne aducem aminte și de marii imnografi ai bisericii și de cântăreții bisericești, dirijorii de coruri”.

„Sigur, sub formă de comemorare, pentru cei valoroși din trecut. Sunt și unii din prezent valoroși, dar oferim întâietate celor care au fost predecesori”, a mai precizat Patriarhul.

Vezi și celelate decizii luate de Sfântul Sinod în ședința din 16 decembrie.

Biserica are grijă de vârstnici

Biserica Ortodoxă face eforturi importante pentru ajutorarea vârstnicilor. Mai mult decât pastorația lor, prin diverse centre sociale și acțiuni sau programe filantropice, Biserica oferă sprijin concret persoanelor de vârsta a treia.

În București, în cadrul Centrului de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” anual, peste 500 bolnavi și vârstnici se bucură de găzduire, îngrijire medicală și consiliere spirituală și psihologică. Un centru similar, închinat aceluiași sfânt, se află la Cluj.

Un alt exemplu este Eparhia Romanului și Bacăului care are, numai în Protoieria Bacău, 13 centre de socializare pentru persoane vârstnice.

Uniunea Europeană în ansamblu se confruntă cu o îmbătrânire a populației. Potrivit unui studiu demografic publicat în anul 2015 de Oficiul European de Statistică (Eurostat), până în anul 2080, aproape 30% din cetățenii Uniunii Europene vor avea vârsta de 65 de ani sau peste.

În România, potrivit aceluiași studiu, segmentul populației vârstnice va înregistra o tendință accelerată de creștere. Dacă în 1990, persoanele în vârstă de 60 de ani și peste, reprezentau 10,3% din totalul populației, pentru anul 2080 se preconizează un procent de peste 21,8%.

Foto credit: Oana Nechifor / Doxologia

Comentarii Facebook


Știri recente