2000 de pelerini s-au rugat Sfinților Zenovie și Zenovia la Mănăstirea Nechit

Peste 2000 de pelerini din mai multe zone ale ţării s-au rugat marți seară Sfinților Mucenici Zenovie și Zenovia la Mănăstirea Nechit din judeţul Neamț, informează publicația locală Ziar Piatra Neamț.

Cei doi frați martiri, cinstiți în data de 30 octombrie, sunt ocrotitorii Paraclisului Mănăstirii Nechit.

Credincioșii au participat mai întâi la slujba de priveghere oficiată în altarul de vară al aşezământului monahal. După slujbă a avut loc procesiunea în jurul bisericii cu raclele în care se află fragmente din moaştele sfântului Zenovie, dar și ale altor sfinţi.

În sunet de clopote şi de toacă, însoțite de credincioși cu lumânări în mâini, sfintele moaște au fost purtate în procesiune până în faţa troiţei din incinta mănăstirii. Pe parcursul procesiunii, s-au rostit texte evanghelice și ectenii și au fost intonate troparele sfinţilor serbați.

La final, Arhimandritul Zenovie Grigore, stareţul mănăstirii, s-a adresat celor prezenți amintind că „de zeci de ani Mănăstirea Nechit, la data de 29 octombrie, se îmbracă în haine de sărbătoare”.

Părintele Stareț a spus că sfinții cărora s-a adus cinstire „ne așteaptă mereu la fericita întâlnire spre a ne îmbrățișa, a ne ajuta și a ne mângâia în nevoile noastre”.

În ziua cinstirii Sfinţilor Zenovie şi Zenovia, slujba Acatistului a fost urmată de Sfânta Liturghie şi de un Te Deum pentru binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra obştii Mănăstirii Nechit.

La mormântul arhimandritului Zenovie Ghidescu, ctitorul aşezământului monahal, situat în apropierea bisericii, a fost oficiat un Trisaghion.

Foto credit: Constantin Ciofu

Comentarii Facebook


Știri recente