Credincioșii români ortodocși din Banatul Sârbesc au aniversat în Duminica a IV-a după Paști împlinirea a 200 de ani de la zidirea bisericii cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a parohiei Sân-Mihai (Lokve), protopopiatul Alibunar, din cadrul Episcopiei Daciei Felix de la Vârșeț – pentru românii din Serbia, după cum ne-a precizat George Giurgiu.
Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și la invitația Chiriarhului locului, Preasfințitul Părinte Daniil, un sobor de cinci ierarhi din Sfântul Sinod, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a luat parte la bicentenarul sfântului lăcaș, trecut recent printr-un amplu proces de renovare și restaurare. Cu acest prilej, a fost oficiată slujba de târnosire a bisericii și binecuvântarea noii picturi ce împodobește pereții lăcașului de cult, pus de acum înainte și sub ocrotirea Sfântului Ierarh Nectarie de Eghina și a Sfântului Ierarh Andrei Șaguna.
Din soborul slujitorilor au făcut parte Preasfințitul Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Preasfințitul Siluan, Episcopul Eparhiei ortodoxe române din Ungaria, Preasfințitul Macarie, Episcopul Eparhiei ortodoxe române a Europei de Nord, Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop – vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, precum și numeroși preoți și credincioși de la mai multe eparhii din țară și de la parohiile și mănăstirile sârbești din zonă, între care și Precucernicul Părinte iconom stavrofor Boian Alexandrovici, protopop al Daciei Ripensis și vicar al Episcopiei Daciei Felix pentru românii din Serbia de Răsărit (Valea Timocului) – reprezentantul Preasfințitului Părinte Episcop Daniil (care din motive de sănătate n-a putut participa).
În semn de prețuire față de credincioșii ortodocși români din Serbia, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu a dăruit bisericii parohiale din Sân-Mihai o părticică din moaștele Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a adus spre închinare celor prezenți și racla ce adăpostește cinstitul cap al sfântului ierarh cărturar.
După slujba de târnosire, soborul slujitorilor a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie pe o scena special amenajată în fața sfântului lăcaș, în prezența membrilor Diplomației Românești din Serbia, a autorităților locale și a numeroși credincioși atât din Banatului sârbesc, cât și din țară. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul ” Doina Banatului ” a parohiei Timișoara – Iosefin, ce a venit însoțit de un sobor de slujitori ai parohiei, condus de pr. paroh Ionel Popescu, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Timișoarei.
În finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu a felicitat comunitatea românească din Sân-Mihai păstorită cu vrednicie de pr. Emanuel Tăpălagă și a încredințat totodată, pe toți credincioșii ortodocși români din Serbia de dragostea și prețuirea fraților români din cadrul celorlalte eparhii a Patriarhiei Române. Manifestarea s-a încheiat cu un program artistic susținut de tinerii și copii din localitatea, precum și cu o agapă frățească la care au luat parte toți cei prezenți.
Biserica din Sân-Mihai, rod al credinței românilor de aici
Biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a parohiei Sân-Mihai (Lokve), protopopiatul Alibunar, din cadrul Episcopiei Daciei Felix, a fost zidită între anii 1812-1814, de către credincioșii ortodocși români din această localitate, ca mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra lor. Aceasta a fost zidită din piatră și cărămidă, în formă de navă, având un turn clopotniță înălțat deasupra intrării, după modelul bisericilor sârbești din zonă. Între anii 2008-2014, la inițiativa Părintelui Emanuel Tăpălagă, paroh al acestei comunități din anul 2007, pentru înfrumusețarea sfântului lăcaș, s-au executat ample lucrări de restaurare. Astfel, a fost ridicat un nou turn și s-a schimbat acoperișul, s-a introdus încălzire centrală și a fost înlocuită rețeaua electrică. În exteriorul bisericii s-au pictat șase icoane mari, iar interiorul sfântului lăcaș a fost împodobit cu pictură realizată în stil neobizantin.