200 ani de la ridicarea Bisericii din Dăbuleni. IPS Irineu a fost prezent la momentul aniversar

IPS Irineu 2017 - Dăbuleni (5)

În ziua sărbătorii Înălţării Domnului, Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din oraşul doljean Dăbuleni a aniversat 200 ani de existenţă. Cu acest prilej, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, în altarul de vară al lăcaşului de cult, informează Pr. Gheorghe Cioiu, Consilier Mass Media al Eparhiei.

Răspunsurile la strană au fost oferite de Grupul psaltic „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”, al Catedralei mitropolitane din Craiova.

În omilia sa, Mitropolitul Olteniei a făcut referire la semnificaţia marelui praznic al Înălţării Domnului. Acesta a precizat faptul că prin Înălţarea cu trupul la Ceruri, Mântuitorul a ridicat şi firea omenească la cele cereşti, călăuzindu-o astfel spre Împărăţia cea veşnică a lui Dumnezeu.

Mântuitorul Hristos S-a Înălţat la Ceruri ca să ne arate calea pe care trebuie să o urmăm şi noi, să ne arate unde vom merge când vom pleca din lumea aceasta. Actul Înălţării este ultima treaptă pe care o parcurge Mântuitorul Iisus Hristos în timpul vieţii Sale pământeşti, deschizându-ne definitiv porţile Raiului.

În continuare, IPS Irineu a subliniat cinstirea deosebită de care se bucură toţi eroii neamului românesc în această zi de Înălţare a Domnului.

În fiecare an, la praznicul Înălţării Domnului, îi cinstim pe toţi eroii neamului, pe toţi moşii şi strămăşii noştri care şi-au dat viaţa pentru apărarea ţării şi a credinţei ortodoxe strămoşeşti. Ne rugăm în această zi ca sufletele lor să se înalte la ceruri, înaintea Tatălui ceresc, care să-i cuprindă cu iubirea Sa nemărginită, a spus IPS Sa.

La finalul Sfintei Liturghii s-a plecat în procesiune, până în centrul localităţii, la monumentul închinat eroilor, unde a fost săvârşită o slujbă de pomenire.

Slujba Parastasului a fost urmată de un moment artistic cu temă patriotică. La final au fost depuse flori spre cinstirea memoriei înaintaşilor noştri care s-au jertfit pentru ţară şi credinţa strămoşească.

Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Dăbuleni a fost ridicată în perioada 1810-1817 de către boierii Gheorghe şi Hagi Enuş.

 

 

 

 

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica îşi va aduce contribuţia la proiectul european: Pr. Sorin Şelaru despre „Conferința privind viitorul Europei”

În contextul programului „Conferința privind viitorul Europei”, Pr. Sorin Şelaru, directorul Reprezentanţei Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Instituţiile Europene, a declarat că „Biserica Ortodoxă este pregătită să fie prezentă la toate nivelurile, deschisă dialogului, pentru…