2 iunie | Ziua Naţională pentru Adopţie

Ziua Naţională pentru Adopţie este celebrată anual în 2 iunie, fiind instituită prin Legea nr. 21/2014, informează Agerpres.

Legea nr. 21/2014 privind instituirea Zilei Naţionale pentru Adopţie prevede ca autorităţile şi instituţiile publice, organismele neguvernamentale, reprezentanţele diplomatice ale României, precum şi alte instituţii româneşti din străinătate să organizeze programe şi manifestări de promovare a adopţiei dedicate acestei zile, activităţile urmând a fi coordonate de către Oficiul Român pentru Adopţii.

Totodată, se acordă posibilitatea Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) şi celei de Televiziune (SRTv), în calitate de servicii publice, să includă în programele lor emisiuni ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători.

Prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 11 din anul 2014, a fost desfiinţat Oficiul Român pentru Adopţii şi s-a înfiinţat Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, care i-a preluat atribuţiile.

În 2019, prin Hotărârea Guvernului nr. 1002/2019, a fost înfiinţată Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA) prin preluarea activităţilor şi atribuţiilor de la Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Dizabilităţi (ANPD) şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copiilor şi Adopţie.

Conform datelor centralizate de ANDPDCA postate pe www.mmuncii.ro, la finalul lunii decembrie 2019 erau 50.401 copii în sistemul de protecţie specială (în scădere cu 2.382 copii faţă de decembrie 2018), din care:

  • 15.572 copii (30.90%) beneficiau de măsura de protecţie specială în servicii de tip rezidenţial (12.371 copii se aflau în servicii de tip rezidenţial publice, 3.201 copii în servicii de tip rezidenţial private);
  • 34.829 copii (69.10%) beneficiau de măsura de protecţie specială în servicii de tip familial (18.043 copii se aflau la asistenţi maternali, 12.260 copii se aflau la rude până la gradul IV inclusiv, 4.526 copii se aflau la alte familii sau persoane).

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, se roagă în mod constant lui Dumnezeu „să ocrotească pe toţi părinţii care au copii şi să le dăruiască copii celor care nu au”.

„Dacă nu au, să adopte copii de la cei care au copii mulţi pentru a-i ajuta şi astfel tot dar de la Dumnezeu sunt şi copiii înfiaţi”, spunea în 2016 Patriarhul României.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente