19 decembrie: 26 ani de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei, marcați prin rugăciune în toată eparhia

La împlinirea a 26 ani de la momentul recunoașterii reactivării Mitropoliei Basarabiei de către Patriarhia Română, miercuri, 19 decembrie 2018, vor fi oficiate slujbe de Te Deum în toate parohiile din eparhie.

Conform unei circulare publicate pe site-ul oficial, preoții din Mitropolia Basarabiei sunt îndemnați să aducă mulțumire Lui Dumnezeu pentru acest moment de mare însemnătate, iar în predici și cuvântări să facă aducere aminte și referiri la acest eveniment.

Pentru marcarea împlinirii a 26 ani de la reactivarea Mitropoliei Basarabiei, miercuri, 19 decembrie 2018 în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe şi Sfântul Cuvios Stelian” din Chișinău va fi oficiată Sfânta Liturghie arhierească și o slujbă de Te Deum.

Răspunsurile liturgice vor fi oferite de corala „Chivotul”, a Catedralei Mitropolitane din Iași.

Corala se va afla în Chișinău, cu binecuvântarea Mitropolitului Teofan al Moldovei și Bucovinei, pentru a susține împreună cu ansamblul folcloric „Prometeu” din Chișinău, un concert de colinde și cântece patriotice.

Concertul va avea loc în incinta teatrului de revistă „Ginta Latină” din Chișinău miercuri, 19 decembrie, ora 17:00.

Reactivarea Mitropoliei Basarabiei

Mitropolia Basarabiei este o Biserică ortodoxă autonomă, de stil vechi, în cadrul Patriarhiei Române, reactivată în data de 14 septembrie 1992 și recunoscută oficial de Patriarhia Română în 19 decembrie 1992 drept succesoare spirituală, canonică, istorică a Mitropoliei Basarabiei, care a funcţionat până în anul 1944 inclusiv.

Preasfințitul Părinte Petru (Păduraru), fostul episcop de Bălţi al Mitropoliei Chişinăului, a devenit în 1992 locţiitor şi mai apoi, în octombrie 1995, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, cu drept de jurisdicţie extrateritorială asupra românilor ortodocşi din diaspora de răsărit.

Imagini de la ceremonia de reactivare a Mitropoliei Basarabiei din 20 decembrie 1992:

Foto & video: Răzvan Bucuroiu / TVR

Comentarii Facebook


Știri recente