19 ani de la recunoașterea oficială a reînființării Mitropoliei Basarabiei: Te Deum și Conferință la Bălți

Preasfințitul Părinte Antonie a oficiat vineri slujba de Te Deum la împlinirea a 19 ani de la reînființarea Mitropoliei Basarabiei. În a doua parte a zilei, ierarhul a participat la Conferința „19 ani de la înregistrarea juridică a Mitropoliei Basarabiei”.

Slujba de Te Deum s-a desfășurat la biserica „Nașterea Domnului” din Bălți și a fost urmată de un parastas pentru odihna sufletului Părintelui Patriarh Teoctist, la împlinirea a 14 ani de la trecerea la cele veșnice.

După slujbă, clericii și credincioșii au depus flori la statuia Sfântului Domnitor Ștefan cel Mare din centrul orașului Bălți.

La conferința din a doua parte a zilei au avut prezentări Ion Negrei, vicepreședintele Asociației Istoricilor din Republica Moldova, senatorul Claudiu-Richard Târziu, Mihai Adauge, cercetător la Academia de Științe a Moldovei, și jurnalistul Vlad Cubreacov. Conferința a fost moderată de Părintele Consilier Roman Botezat.

Episcopul de Bălți a vorbit despre contribuția Părintelui Mitropolit Petru, a clericilor și a credincioșilor la obținerea recunoașterii oficiale a Mitropoliei Basarabiei, fapt care a restabilit un adevăr istoric.

În alocuțiunea sa, Preasfințitul Părinte Antonie i-a mulțumit în mod deosebit lui Vlad Cubreacov, „pe umerii căruia a stat întreaga luptă pentru adevărul eclesiastic românesc din Basarabia”.

Episcopul le-a oferit vorbitorilor, în semn de mulțumire „pentru servirea exemplară a Bisericii Ortodoxe Române și a ideii de unitate națională”, cea mai înaltă distincție pentru mireni a Episcopiei de Bălți, „Crucea Bălțeană”.


Mitropolia Basarabiei a fost creată după Marea Unire de la 1918 prin ridicarea Arhiepiscopiei de Chișinău la rangul de mitropolie. Decizia înființării a fost luată de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române în 15 noiembrie 1923. La acea dată, cuprindea Arhiepiscopia Chișinăului, Episcopia Hotinului și Episcopia Cetății Albe – Ismail.

Mitropolia Basarabiei a fost desființată în 1944, după ocupația sovietică în Basarabia. A fost reînființată în 14 septembrie 1992, prin decizie a Sfântului Sinod și recunoscută oficial de guvernul Republicii Moldova în 30 iulie 2002, după o decizie a Curții Europene pentru Drepturile Omului de la Strasbourg.

Foto credit: Facebook / Episcopia de Bălți

Comentarii Facebook


Știri recente