19 – 26 februarie 2018: ,,Icoana – fereastră spre Dumnezeu” la Biserica Icoanei | Programul evenimentului

Anul acesta, manifestarea cultural şi religioasă ,,Icoana – fereastră spre Dumnezeu” de la Biserica Icoanei se va desfăşura în perioada 19 – 26 februarie. Evenimentul este organizat de Protoieria Sector II Capitală, Primăria Sectorului 2 și Parohia Icoanei.

Programul manifestării este următorul:

Luni, 19 februarie, va fi vernisată o expoziţie de icoane la Centrul Cultural Mihai Eminescu, începând cu ora 17:00. Icoanele care vor fi expuse sunt pictate de tineri şi copii din cadrul cercurilor de pictură ale parohiilor din Protoieria Sector 2 Capitală.

ame>

Miercuri, 21 februarie 2018, de la ora 18.00, la Biserica Icoanei va avea loc conferinţa susținută de Pr. Prof. Gheorghe Holbea de la Facultatea de Teologie Iustinian Patriarhul din București. În ziua următoare, invitatul serii va fi Diac. Prof. Adrian Sorin Mihalache de la Facultatea de Teologie Dumitru Stăniloaie din Iaşi.

Vineri, 23 februarie 2018, la ora 11:30 va fi așezată spre închinare credincioşilor o copie a Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului numită Grabnic Ascultătoare. Icoana provine de la mănăstirea Dochiariu din Sf. Munte Athos și a fost dăruită mănăstirii Lainici din jud Gorj. Totodată, vor fi aşezate spre închinare fragmente din moaștele următorilor sfinți: Dimitrie Izvorâtorul de Mir, Irodion de la Lainici, Sebastian, Protasie, Chervasie, Celsie și Nazarie. Sfintele moaște și sfânta icoană vor rămâne spre închinare la Biserica Icoanei până luni 26 februarie ora 20.00.

Vineri 23 februarie, începând cu ora 18.00, la Biserica Icoanei va avea loc conferința susținută de Pr. Prof. Constantin Necula de la Facultatea de Teologie Andrei Şaguna din Sibiu.

Sâmbătă, 24 februarie, la ora 16.00, va fi oficiată slujba Vecerniei, iar de la ora 18.00 va avea loc procesiunea Lumina Ortodoxiei în jurul parcului Icoanei din apropiere. În timpul procesiunii, peste 100 de preoţi şi mii de credincioşi vor purta lumânări aprinse şi vor cânta imne bisericeşti. Un detaşament  din cadrul Poliţiei Locale Sector 2, în uniforme de gală, va purta torţe aprinse.

Duminică, 25 februarie, Sfânta Liturghie va fi oficiată la Biserica Icoanei pe o espalnadă special amenajată în curtea lăcaşului de cult. De la ora 12.30, va avea loc procesiunea Icoana – fereastră spre Dumnezeu în jurul parcului Grădina Icoanei la care vor participa peste 100 de preoţi şi mii de credincioşi, purtând în mâini icoane. Procesiunea se va încheia cu sfinţirea icoanelor purtate de credincioşi și cu un scurt concert coral religios.


Icoana Grabnic Ascultătoare a Maicii Domnului din Muntele Athos (Gorgoepicusa) este cel mai important odor al Mănăstirii Dochiariu, din Sfântul Munte Athos, din Grecia. A fost pictată în secolul XI, în timpul Sf. Neophitos, unul dintre fondatorii mănăstirii.

În lume mai sunt 5 copii ale acestei icoane, trei în Grecia, una în Georgia şi, din anul 2006, la Lainici – România.

Foto credit: ZL

 

Comentarii Facebook


Știri recente