184 de ani de la nasterea episcopului Melchisedec Stefanescu

Personalitate marcanta a timpului sau, episcopul Melchisedec a luptat pentru Unirea Principatelor, iar in anul 1860 a detinut si functia de ministru al Cultelor. Principalele repere din viata episcopului Melchisedec Stefanescu ne-au fost prezentate de catre pr. Florin Tuscanu, protopop de Roman: ‘Episcopul Melchisedec Stefanescu provine din familia unui distins preot din suburbia orasului Piatra Neamt, mai precis de la Garcina, din familia preotului Stefanescu, primind la botez numele Mihail. El s-a nascut in 1923, a urmat scoala primara in satul natal, apoi la Piatra Neamt, dupa care este recomandat la Seminarul ‘Veniamin Costachi’ din Iasi. Dupa absolvirea Seminarului, activeaza o vreme in cadrul scolii, in calitate de profesor suplinitor, dupa care este recomandat pentru a merge la Academia teologico-duhovniceasca de la Kiev, iar la intoarcerea de la aceasta distinsa scoala teologica a vremii sale activeaza ca profesor la Iasi, apoi la noul Seminar infiintat la Husi, in calitate de profesor si rector. S-a remarcat si in viata culturala si politica a tarii, fiind un mare unionist. A fost ales deputat in adunarea ad-hoc a Moldovei, iar in Guvernul Kogalniceanu, mai precis in 1860, a fost ales ministru al Cultelor. Este un caz unic in istoria Bisericii noastre cand un ieromonah ajunge ministru al Cultelor. In 1861 va incheia cariera didactica, fiind numit loctiitor de episcop la Husi, desi era doar arhimandrit, iar in 1864 va trece in scaunul Episcopiei Dunarii de Jos, tot in calitate de loctiitor, locotenent de episcop. Abia in 1865 va deveni episcop eparhiot al Dunarii de Jos pana in anul 1879, cand va fi mutat in scaunul episcopal de la Roman’.

Parintele protopop Florin Tuscanu ne-a vorbit si despre cateva momente mai deosebite din viata episcopului Melchisedec Stefanescu: ‘As aminti un moment deosebit din viata sa. Au fost multe aceste clipe si incarcate de vibratii a acelor vremuri, anii Revolutiei si Unirii, din 1848, respectiv 1859. In calitate de diplomat a ajuns intr-o delegatie la Petersburg, iar tarul Alexandru l-a primit cu mult interes, auzind despre dansul ca este un om foarte cult, facand atunci un gest nobil care a impresionat asistenta, in sensul ca i-a sarutat mana episcopului Melchisedec Stefanescu in semn de pretuire si l-a pastrat ca un apropiat multa vreme. In 1868 are loc Conferinta vechilor-catolici, la Bonn, iar Sf. Sinod l-a delegat ca cel mai potrivit reprezentat al Ortodoxiei romanesti la acest for european’.

De asemenea, parintele protopop Florin Tuscanu ne-a evidentiat si principalele realizari ale lui Melchisedec Stefanescu in perioada in care a fost episcop al Romanului: ‘Venirea episcopului Melchisedec Stefanescu la Roman a insemnat pentru Eparhia Tarii de Jos, cum este numita aceasta Episcopie straveche a Romanului, un mare castig, prin aceea ca aici, la Roman, a refacut Centrul eparhial in intregime, Cancelaria, turnul clopotnita, inceput cu mai bine de un secol in urma de Leon Gheuca, a fost finalizat de episcopul Melchisedec Stefanescu, apoi gradinita din preajma Episcopiei care astazi ii poarta numele si care a fost ridicata cu fondurile lui, Seminarul ‘Sf. Gheorghe’ din Roman este ctitoria sa, Biserica ‘Schimbarea la Fata’ din cimitirul orasului este ctitoria sa, toate aceste marturii, pe langa celelalte realizari pe taram cultural, fiind ales membru al Academiei Romane in anul 1870, Melchisedec Stefanescu a marcat acest inalt for de cultura al tarii cu lucrari unice. Ma refer aici la cele cateva lucrari biografice ale ierarhilor Grigorie Tamblac, Dionisie Romano, Filaret al II-lea, Antim Ivireanul sau la cele doua voluminoase lucrari dedicate Episcopiei Husilor: ‘Cronica Husilor si a Episcopiei de aici’ si ‘Cronica Romanului si a Episcopiei Romanului’. Pentru noi, Melchisedec Stefanescu si-a marcat, in scris, numele in panteonul celor mai straluciti ierarhi pe care i-a odraslit vreodata Moldova, si alegandu-si locul de veci aici, in preajma Episcopiei, asa cum ii placea sa spuna despre Roman ca este ‘azilul batranetilor sale’, posteritatea l-a asezat unde ii este locul, intru nemurire’.

Episcopul Melchisedec Stefanescu va fi comemorat si in acest an pe data de 16 mai, cand se implinesc 115 ani de la trecerea sa la cele vesnice. ‘La 16 mai vor incepe manifestarile comemorative in memoria episcopului Melchisedec Stefanescu, mai intai la capela Mausoleu din incinta parcului ce-i poarta numele, din preajma Episcopiei, la gradinita care ii poarta numele prin programul artistic al copiilor si depunerea de flori la mormantul ctitorului. Seminarul ‘Sf. Gheorghe’ din Roman a pregatit un program artistic pentru ctitorul fondator al scolii, iar Protopopiatul Roman pregateste o sesiune de comunicari stiintifice, un simpozion si o expozitie documentara la care au fost invitati, pe langa preoti, istorici, cercetatori de la Bucuresti, de la Arhivele Statului, de la Arhivele Sf. Sinod, precum si din alte zone, inclusiv de la Primaria si Consiliul Local Garcina, judetul Neamt, cu care avem o colaborare deosebita’, a adaugat parintele protopop Florin Tuscanu.

Comentarii Facebook


Știri recente