Data de 18 octombrie ca Zi Europeană de luptă împotriva traficului de fiinţe umane a fost fixată în anul 2007, ca urmare a recomandării Parlamentului European şi Comisiei Europene.
Acest demers a fost considerat un pas important întreprins de Comisia Europeană în contextul asumării pe termen lung a angajamentului de a preveni şi combate traficul de fiinţe umane.
Biserica Ortodoxă susține orice demers pentru apărarea demnității umane în lupta cu efectele majore ale crizei morale actuale.
Patriarhul Ecumenic și-a exprimat în repetate rânduri îngrijorarea și dezacordul față de noile forme de sclavie și de exploatare umană:
Suntem convinși că există o legătură intimă și inseparabilă între păstrarea creației naturale a lui Dumnezeu și protejarea imaginii lui Dumnezeu în fiecare ființă umană, în special a celor mai vulnerabile, la nenumăratele forme de exploatare umană care cuprind păcatul sclaviei, explica Patriarhul Bartolomeu la Forumul pe tema sclaviei moderne din Fanar intitulat Păcatele înaintea ochilor noștri.
Aroganța și lăcomia sunt de vină pentru asuprirea și exploatarea victimelor nevinovate – cel mai adesea copii și femei – traficului de ființe umane, traficului de persoane, prostituției, vânzării de organe umane, muncitorilor și a numeroaselor alte dimensiuni ale sclaviei moderne, a adăugat Sanctitatea Sa.
Fiecare persoană suportă povara și plătește prețul pentru faptul că există mai mulți oameni în sclavie astăzi decât oricând în istorie, a avertizat SS Bartolomeu.
De asemenea, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a îndemnat de mai multe ori la apărarea demnității umane.
Astăzi, când societatea post modernă se află într-o profundă criză spirituală și morală este necesar ca demnitatea umană să fie apărată de orice formă de umilire sau degradare a ei, a spus Părintele Patriarh (în mesajul adresat participanților la cea de-a 28-a Consfătuire Panortodoxă a reprezentanților Bisericilor Ortodoxe și Sfintelor Mitropolii despre erezii și parareligii, cu tema „Învățături eretice și oculte cu privire la om și la drepturile omului”, 31 octombrie – 02 noiembrie 2016, Agrinion, Grecia).
În perioada 16 – 22 octombrie 2017, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) organizează o serie de evenimente dedicate marcării acestei Zilei Europene inclusă în cadrul Campaniei de informare şi prevenire Săptămâna luptei împotriva traficului de persoane.
Miercuri, 18 octombrie, va avea loc Conferinţa Naţională pentru marcarea Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane, la Hotelul Capitol din Bucureşti. Evenimentul va reuni reprezentanţi ai instituţiilor şi organizaţiilor ce activează în domeniul anti-trafic.
ANITP este Coordonator Naţional al aplicării politicilor în domeniul luptei împotriva traficului de persoane, având rolul de a desfăşura activităţi de prevenire şi monitorizare a acestui fenomen infracţional.
Foto credit: research.hud.ac.uk