18 ani de la recunoaşterea Mitropoliei Basarabiei de Rep. Moldova: PS Antonie a oficiat o slujbă de mulţumire

Preasfinţitul Părinte Antonie a oficiat joi un Te Deum cu prilejul împlinirii a 18 ani de la recunoaşterea Mitropoliei Basarabiei de către Republica Moldova. Slujba de mulţumire a avut loc la biserica „Naşterea Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos” din oraşul Bălţi.

Ierarhul a reamintit greutăţile prin care au trecut clericii mitropoliei de-a lungul timpului şi a mulţumit celor care au depus eforturi constante pentru recunoaşterea structurii ecleziale de autorităţile statului.

A adus mulţumiri Mitropolitului Petru, clericilor şi credincioşilor care l-au susţinut cu hotărâre în toate demersurile sale.

„Este o zi istorică pentru Mitropolia Basarabiei pentru că în 2002, după 10 ani de nedreptate arătată preoţilor şi credincioşilor Mitropoliei Basarabiei (…) s-a reuşit înregistrarea mitropoliei de Secretariatul de Stat pentru Culte”, a spus Episcopul de Bălţi.

Mitropolia Basarabiei este o Biserică ortodoxă autonomă, de stil vechi, în cadrul Patriarhiei Române, reactivată în data de 14 septembrie 1992 și recunoscută oficial de Patriarhia Română în 19 decembrie 1992 drept succesoare spirituală, canonică, istorică a Mitropoliei Basarabiei, care a funcţionat până în anul 1944 inclusiv.

Preasfințitul Părinte Petru (Păduraru), fostul episcop de Bălţi al Mitropoliei Chişinăului, a devenit în 1992 locţiitor şi mai apoi, în octombrie 1995, Mitropolit al Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor, cu drept de jurisdicţie extrateritorială asupra românilor ortodocşi din diaspora de răsărit.

Foto credit: Arhivă Episcopia de Bălţi


Urmărește-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica și @BasilicaPhotos!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente