Compozitorul Anton Pann a fost pomenit sâmbătă la mormântul său de la Biserica Lucaci din Capitală și la Muzeul Național al Literaturii Române.
La 170 de ani de la moartea marelui protopsalt, preoții de la biserica bucureșteană unde se află mormântul compozitorului au oficiat slujba parastasului.
Mormântul, situat în partea de nord a lăcașului de cult, a fost restaurat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în 2023 – „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți)” în Patriarhia Română.
De asemenea, Muzeul Național al Literaturii Române a desfășurat sâmbătă o conferință intitulată „Remember Anton Pann – 170”.
Invitații evenimentului au fost muzicologul Constantin Răileanu (prin Zoom), prof. Cristina-Ioana Dima, criticii literari Cosmin Ciotloș și Răzvan Voncu.
Conferința este disponibilă online și poate fi vizionată pe pagina de YouTube a Muzeului Național al Literaturii Române.
Anton Pann
Originar din orașul bulgar Silven (pe atunci în Imperiul Otoman), Anton Pann s-a născut în jurul anilor 1796-1798 din tatăl vlah – Pandele Petrov și mama grecoaică-Tomaida, fiind cel de-al treilea fiu al familiei.
Și-a pierdut tatăl și apoi cei doi frați mai mari în război. Tomaida s-a retras cu fiul ei o vreme în Chișinău, iar apoi în Țara Românească, la București.
Antonache, cum era alintat Anton Pann la vârsta de 16 ani, devine paraclisier la biserica Olari, cântăreţ la Biserica cu Sfinți de pe calea Moşilor, dar și ucenic al dascălului grec Dionisie Fotino.
Dornic să-și îmbogățească cunoștințele, s-a înscris „auditor” la „școala de muzichie” deschisă de Fotino.
În 1816 s-a mutat la școala dascălului Petru Efesiul de pe lângă Biserica „Sf. Nicolae” – Șelari. A învățat și meșteșugul tiparului în tipografia aceluiași Petru Efesiul, iar în 1819 a devenit director al tipografiei și a tipărit pentru prima oară un Axion în românește.
A făcut parte ulterior din comisia pentru traducerea cântărilor bisericești din grecește în românește înființată de Mitropolitul Dionisie Lupu.
Anton Pann a trecut la viața veșnică în data de 2 noiembrie 1854.
În contextul Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești, Trinitas TV a realizat anul trecut filmul documentar „Anton Pann, Protopsaltul”.
Foto credit : Biserica Lucaci