17 ani de Radio TRINITAS

Radio TRINITAS – radioul Patriarhiei Române – pe 17 aprilie 2015 împlineşte 17 ani de emisie.

Mai multe date legate de activitatea radioului Patriarhiei Române, preluate de pe site-ul www.radiotrinitas.ro, vă oferim în continuare.

Postul de radio TRINITAS a fost înfiinţat în anul 1996, din iniţiativa şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în perioada respectivă Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

După obţinerea licenţei audiovizuale nr. R/216, acordată de către Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) pe 9 iulie 1996, pentru frecvenţa 92,70 MHz din municipiul Iaşi, a început organizarea primului post de radio ortodox din România. Studioul principal de emisie şi birourile redacţionale au fost amenajate la Mănăstirea Golia, unde funcţionau deja Editura şi Tipografia mitropolitană TRINITAS, iar emiţătorul şi antenele au fost instalate la Mănăstirea Cetăţuia, situată pe una dintre cele şapte coline ale Iaşilor.

Prima transmisiunedifuzată de Radio TRINITAS în seara zilei de 17 aprilie 1998, Sfânta şi Marea Vineri din acel an, a fost slujba Prohodului Domnului, de la Catedrala mitropolitană din Iaşi.

După entuziasmul începuturilor a urmat o perioadă de maturizare şi consolidare instituţională, atât în privinţa echipei redacţionale, cât şi a mijloacelor tehnice şi a suportului financiar necesar pentru desfăşurarea activităţii. Radio TRINITAS promovează, de la început, atât principiile creştine în conştiinţa civică, cât şi valorile sociale şi culturale româneşti în context european şi universal. Cu emisie 24 de ore din 24, Radio TRINITAS s-a afirmat ca o voce distinctă şi apreciată în universul mediatic românesc.

Programele Radio TRINITAS se adresează tuturor categoriilor de ascultători. Pe lângă emisiunile religioase, grila de programe conţine informaţii culturale, sociale şi economice.

Radio TRINITAS promovează dialogul şi cooperarea între creştinii de pretutindeni, pentru apărarea demnităţii umane şi protejarea mediului înconjurător. Din anul 2001 este membru al Conferinţei Europene a Radiourilor Creştine (CERC), alături de prestigioase instituţii mediatice de pe continentul nostru.

Din 31 decembrie 2002, Radio TRINITAS este recepţionat şi prin reţeaua Internet, la adresawww.radiotrinitas.ro

Un post de radio cunoscut la nivel naţional, atât în mediile bisericeşti, cât şi în cele laice, TRINITAS a primit din partea Consiliului Naţional al Audioviziualului, în 2004, Premiul pentru cel mai bun radio local din anul 2003, iar în ziua de 11 decembrie 2013 a primit din partea CNA Diploma de Excelenţa pentru Cultură.

Perioada extinderii ariei de emisie este legată de Anul omagial „Ştefan cel Mare şi Sfânt–500”, 2004. Radio TRINITAS şi-a extins reţeaua terestră de emiţătoare de la nivel local la nivel regional. La sfârşitul anului 2004 existau deja 10 staţii de emisie Radio TRINITAS. În câteva luni s-au adăugat staţiei de la Iaşi, emiţătoarele de la: Vaslui, Moineşti, Bacău, Piatra Neamţ, Oneşti, Topliţa, Putna, Suceava şi Darabani. Pentru asigurarea calităţii transportului semnalului audio de la studioul central la staţiile locale s-a apelat la soluţia comunicării prin satelit, din luna iunie a aceluiaşi an.

Prin cooperarea dintre Mitropolia Moldovei şi Bucovinei-Arhiepiscopia Iaşilor şi alte eparhii din ţară, Radio TRINITAS a continuat proiectul de extindere şi între anii 2005-2007. Astfel, în 2005 au fost realizate 11 staţii noi (Bucegi-Coştila, Zalău, Bârlad, Ceahlău-Toaca, Hârlău, Botoşani, Haţeg, Moldova Nouă, Harghita-Gheorgheni, Târgu Neamţ, Gura Humorului), în 2006, staţiile de la Rădăuţi, Sibiu şi Baia Mare-Mogoşa, iar în anul 2007, staţiile de la Durău şi Galaţi.

Consacrarea postului de radio TRINITAS ca reţea radiofonică naţională a Bisericii Ortodoxe Române s-a înfăptuit la 27 octombrie 2007, sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor, data de înfiinţare a Centrului de Presă BASILICA al Patriarhiei Române. Odată cu inaugurarea studioului de emisie Radio TRINITAS amenajat în Palatul Patriarhiei s-a împlinit cuvântul Preafericitului Părinte Daniel, rostit la instalarea ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (30 septembrie 2007):„O altă dorinţă a noastră, care devine o datorie, este intensificarea misiunii spirituale a Bisericii în societate, dincolo de zidurile locaşurilor de cult, prin intermediul a două reţele bisericeşti ortodoxe la nivel naţional, şi anume: radio şi televiziune, precum şi a unui cotidian al Bisericii”.

Istoria postului de radio TRINITAS, cea mai veche dintre cele cinci componente ale Centrului de Presă BASILICA (celelalte patru fiind: TRINITAS TV, publicaţiile „Lumina”, Agenţia de Ştiri BASILICA şi Biroul de Presă al Patriarhiei Române), consemnează alte două evenimente importante în anul 2008: preluarea frecvenţelor postului de radio LOGOS al Mitropoliei Olteniei (Craiova, Bechet, Băileşti, Novaci, Târgu Cărbuneşti, Târgu Jiu) şi inaugurarea în luna decembrie a staţiilor de la Arad şi Timişoara.

În anul 2009 a fost pusă în funcţiune staţia de la Balota (jud. Mehedinţi), proiect prin care s-a dorit ca programele radioului să ajungă la românii din Valea Timocului, Serbia. Cu scopul de a eficientiza staţiile de emisie, prin mărirea ariei de acoperire, în anul 2010 au fost puse în funcţiune, prin mutarea din alte locaţii, emiţătoarele de la Rarău şi Făget-Coşeviţa. În anul 2011, Radio TRINITAS şi-a îmbunătăţit recepţia în municipiul Bucureşti prin achiziţionarea unei frecvenţe pe această locaţie iar, în ţară, a inaugurat următoarele staţii: Roşiori de Vede, Paşcani, Zimnicea, Voineasa, Sulina şi Sebiş. În luna octombrie 2011 a fost pusă în funcţiune, prin mutare din altă locaţie, staţia de la Cozia. Din luna mai a aceluiaşi an, programele Radio TRINITAS erau recepţionate, prin retransmisie, în Reşiţa şi Caransebeş. Aceste staţii au intrat în reţeaua naţională a radioului Patriarhiei Române în aprilie 2012. În aceeaşi lună au fost preluate şi frecvenţele de la Hârşova şi Medgidia. La începutul anului 2013, emisia radioului s-a extins cu două staţii noi: Oradea şi Sighetu Marmaţiei. În 21 noiembrie 2013, Radio TRINITAS a obţinut, prin concurs, alte 4 frecvenţe: Nucet (96,40 MHz), Panciu (93,00 MHZ), Slobozia (102,60 MHz), Petroşani (93,70 MHz).

Radio TRINITAS îşi desfăşoară activitatea în noile studiouri sfinţite şi inaugurate de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la Sărbătoarea Sfintei Treimi în data de 9 iunie 2014 care se află în clădirea Centrului Social-culturalIustin Patriarhul din Bucureşti.

În prezent, Radio TRINITAS emite pe 51 frecvenţe terestre, acoperind peste 85% din teritoriul României, la care se adaugă o frecvenţă via satelit pentru Europa: Satelit EUTELSAT W2. Emisiunile se realizează în studioul central de la Bucureşti şi în studiourile locale de la Iaşi, Sibiu şi Craiova. Ascultătorii au posibilitatea să audieze zilnic Sfânta Liturghie, Vecernia, Rugăciunile de seară şi dimineaţă, Miezonoptica, precum şi programe speciale de educaţie religioasă, de folclor românesc şi muzică clasică, emisiuni de promovare a evenimentelor bisericeşti, ştiri şi informaţii utile, dialoguri şi dezbateri privind probleme actuale ale vieţii sociale şi culturale.

Radio TRINITAS este postul de radio al Patriarhiei Române şi funcţionează în temeiul art. 161 şi 167 dinStatutul pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, potrivit principiilor formulate înStatutul de organizare şi funcţionare al Centrului de Presă BASILICA.

Foto: Arhivă 9 iunie 2014 – sfinţirea şi inaugurarea noilor studiouri Radio şi TV TRINITAS ale Patriarhiei Române

Comentarii Facebook


Știri recente