160 de ani de la înființarea Senatului: Primul președinte a fost Mitropolitul Nifon al Ungrovlahiei

Senatul României aniversează luni 160 de ani de la înființare, prilej cu care are loc o sesiune solemnă la sediul instituției, o recepție și un concert aniversar la Ateneul Român.

La aceste evenimente participă, pe lângă actualii membri ai Senatului, foștii președinți în viață ai forului legislativ, reprezentanți ai autorităților statului și ai misiunilor diplomatice acreditate în România.

Romfilatelia a dedicat o emisiune de mărci poștale acestei aniversări. Timbrele au fost puse în circulație tot în cursul zilei de luni, 17 iunie 2024.

Senatul a fost înființat printr-un document cu valoare constituțională numit „Statutul dezvoltator al Convenției de la Paris”, aprobat prin plebiscit în luna mai 1864 și promulgat ulterior de Domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

Primul președinte al Senatului României a fost Mitropolitul Nifon Rusailă al Ungrovlahiei – devenit în 1865 primul mitropolit-primat al României. Prima ședință a Senatului a avut loc în 6 decembrie 1864.

Unirea Principatelor Române a inițiat prima reorganizarea pe baze democratice a instituțiilor noului stat, care se dorea în rândul statelor moderne ale Europei, iar Domnitorul Alexandru Ioan Cuza și Prim-ministrul Mihail Kogălniceanu au instituit legi, norme și structuri politice similare cu cele ale țărilor democratice.

Printre acestea s-a numărat și înființarea unei a doua camere legislative, care avea rolul de control al constituționalității legilor și de instituție care media și controla puterile statului.

Conform Constituției din 1866, Senatul era format din membri aleși pe bază de vot cenzitar și dintr-o serie de membri de drept: moștenitorul Tronului României și ierarhii Bisericii.

Foto credit: Facebook / Senatul României

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews


Știri recente