155 de ani de la Unirea Principatelor Române, marcați la Cluj-Napoca

Vineri, 24 ianuarie 2014, se împlinesc 155 de ani de la Unirea Principatelor Române, Moldova și Țara Românească. Unirea ce mică, așa cum mai este numită, a fost serbată la Cluj-Napoca printr-o ceremonie oficiată în fața instituției prefectului, la bustul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, informează radiorenasterea.ro

Evenimentul a debutat cu intonarea imnului național, după care cei prezenți au ținut un moment de reculegere în memoria studentei Aurelia Ion și a pilotului Adrian Iovan, care și-au pierdut viața luni, 20 ianuarie, ca urmare a prăbușirii avionului în Munții Apuseni, la limita dintre județele Cluj și Alba. Ceremonia militară a fost urmată de o slujbă de Te-Deum oficiată de ÎPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, la finalul căreia Înaltpreasfinția Sa le-a vorbit celor prezenti despre unitate: „Cu prilejul sărbătoririi Unirii Principatelor gândul meu este acesta: Istoria este un mare învățător. Lucrurile bune s-au realizat atunci când a fost unire în cuget și simțire. Care este învățământul pe care îl tragem? Este că și astăzi pentru a realiza lucruri temeinice, bune și folositoare este nevoie de unitate în rândul politicienilor, de unitate în rândul întregii noastre națiuni. Atunci se împlinește ceea ce ne învață Sfântul Apostol Pavel în epistola către Efeseni când ne zice: „Străduiți-vă să vă păstrați unitatea Duhului în legătura păcii””.

La ceremonie au participat oficialități locale și județene, precum și membrii Diviziei 4 Infanterie Gemina. În cadrul manifestării a luat cuvântul și prefectul județului Cluj, Gheorghe Vușcan care a menționat însemnătatea zilei de astăzi, iar la finalul cuvântului său a adresat condoleanțe familiilor îndoliate ce a suferit pierderi în urma accidentului aviatic și însănătoșire grabnică celor 4 răniți care sunt internați la Spitalul Județean de Urgență din Cluj. La finalul cuvântărilor oficiale, participanții au depus coroane la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Ceremonia nu s-a finalizat anul acesta cu tradiționala Horă a Unirii, pentru că autoritățile au stabilit să renunțe la acest moment, în semn de solidaritate față de victimele accidentului aviatic petrecut în după-masa zilei de luni în Munții Apuseni.

Primaria Cluj-Napoca a pregătit pentru clujeni, de ziua Unirii, un spectacol folcloric, cu prilejul zilei Unirii. Spectacolul va debuta la ora 17 și va fi susținut de artiști de muzică populară și ansambluri folclorice. Vor evolua ansamblurile Românașul și Mărțișorul, respectiv Oana Bozga, Veronica Macarie Moldovan, Maria Lobonț, Corul bărbătesc din Finteușul Mare, Dinu Iancu Sălăjanu și Dumitru Fărcaș. Momentul artistic se va încheia la ora 20 cu un foc de artificii în Piața Avram Iancu.

Comentarii Facebook


Știri recente