14 iunie: Ziua mondială a donatorului de sânge

Celebrată anual în data de 14 iunie, Ziua mondială a donatorului de sânge a fost instituită la nivel global de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în anul 2005 cu scopul de a crește gradul de conștientizare cu privire la nevoia donării de sânge, dar și pentru a le mulțumi celor care salvează vieți făcând aceasta.

Prima Zi mondială a donatorului de sânge a avut loc în anul 2004, motiv pentru care ediția de anul acesta este una aniversară, fiind intitulată: „20 de ani de celebrare a donării: mulțumim donatorilor de sânge!”.

„Cea de-a 20-a aniversare a Zilei mondiale a donatorului de sânge este o ocazie excelentă și oportună de a mulțumi donatorilor de sânge din întreaga lume pentru donațiile care au salvat vieți de-a lungul anilor și de a onora impactul profund al acestora atât asupra pacienților, cât și asupra donatorilor”, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Organizației Mondiale a Sănătății.

„Este, de asemenea, un moment oportun pentru a aborda provocările continue și pentru a accelera progresul către un viitor în care transfuzia de sânge în condiții de siguranță să fie universal accesibilă”, se mai arată în același comunicat.

Potrivit statisticilor, România se confruntă cu o criză donatori de sânge: sub 2% din populație donează, deși 37% din populație este eligibilă, potrivit statisticilor.

Cu o singură donare de sânge, pot fi salvate trei vieți.

În 2023, Patriarhia Română a fost instituția cu cea mai mare contribuție la creșterea numărului de donatori de sânge din țară și unul din cei mai importanți sponsori ai centrelor de transfuzii din România.

Foto credit: Facebook / Mănăstirea Putna


Știri recente