14 ani de la prima știre transmisă pe Basilica.ro: O agora virtuală și o oază de liniște, spun tinerii cititori

Agenția de știri Basilica aniversează joi 14 ani de la prima știre transmisă online. Am întrebat tineri din toată țara de ce ne citesc și vă prezentăm răspunsurile lor. În principal, pe tineri îi bucură diversitatea și interactivitatea demersurilor noastre („o agora virtuală”), dar și faptul că reprezintă un liman pașnic într-un peisaj mediatic care poate crea anxietate prin ton sau volumul de informație.

Redăm mai jos gândurile tinerilor cititori despre Basilica.ro.


Iuliana Pîrvu, Iași: Inspirație ca să sporesc binele din viața mea

„Citesc Basilica.ro pentru inspirație ca să sporesc binele în viața mea, spune Iuliana Pîrvu la aniversarea din 16 iunie 2022 a Agenției de știri Basilica. Foto: Arhiva personală

Cred că fiecare dintre noi simte, mai mult sau mai puțin, nevoia de a se informa, de a se conecta cu ceea ce se întâmplă în realitatea înconjurătoare. De cele mai multe ori, caut să triez conținuturile și sursele de informare, pentru că nu toate sunt ziditoare. Cred că e esențial ca timpul petrecut pe site-urile de știri să fie unul de folos.

Pentru a putea răspândi în lume Binele și Frumosul, noi, oamenii, avem nevoie de cuvinte și de exemple încurajatoare. De aceea, citesc știrile de pe Basilica.ro. Aici găsesc știri pozitive; găsesc articole care prezintă faptele bune ce se întâmplă în societatea zilele noastre.

Citesc în special rubricile #vinereapentruviață și #ȘcoalaDeDuminicăLaBasilica. Textele publicate aici sunt o sursă de inspirație pentru mine și mă ajută să sporesc binele în viața mea și în comunitatea din care fac parte.

La cât mai mulți ani de activitate!

Anita Radics, Reșița: Calm și normalitate într-o lume plină de dezinformări

„Printre puținele care au încercat să păstreze viu calmul, tăria și normalitatea, între valurile de informație și dezinformare”, spune Anita Radics la aniversarea din 16 iunie 2022 a Agenției de știri Basilica. Foto: Arhiva personală

Agenția de știri Basilica este sursă de inspirație. În parcursul nostru, ca tineri ortodocși din Banatul de Munte, spre a ne contura o identitate cât mai frumoasă, în spațiul online avem nevoie de modele prin care să înțelegem cum se fac și cum se scriu lucrurile care să încânte, să fie în pas cu timpurile pe care le trăim, dar să și zidească ceva în om, atunci când acesta deschide linkul către paginile noastre.

Nu de puține ori, tinerii noștri au fost încurajați să ia ca model prezența în spațiul virtual a Agenției de Știri a Patriarhiei Române, întrucât am reușit să ne regăsim în felul creștinesc, firesc și totuși în pas cu timpurile actuale, pe care cei de la Basilica.ro le-au împletit în tot ceea ce noi vedem când accesăm paginile lor.

În același timp, într-o lume plină de știri false și de non-valoare, Agenția de știri Basilica a fost printre puținele care au încercat să păstreze viu calmul, tăria și normalitatea, între valurile de informație și dezinformare care i-au dezechilibrat pe oamenii și așa speriați de timpurile actuale și care au fost destul de dur încercați în statornicia în credință.

Agenția de Știri Basilica e a noastră, a tuturor – și a tinerilor, a copiilor, a acestui prezent și viitor al Bisericii Ortodoxe Române, care lucrează și aduce în lumină „binele de știut”. Mulțumim, Agenția de știri Basilica, pentru că ne susțineți și încurajați pe fiecare în parte, dar și pentru cuvintele care zidesc!

Mulțumim, Agenția de știri Basilica, pentru că ești a oamenilor. La mulți ani!

Petru Mircea, Alba Iulia: O notă de echilibru

Petru Mircea vorbește despre nota de echilibru adusă în peisajul mediatic de Basilica.ro, la aniversarea din 16 iunie 2022 a Agenției de știri Basilica. Foto: Arhiva personală

Tinerii citesc Basilica.ro pentru că regăsesc aici două caracteristici proprii: prospețimea și sinceritatea. Arhitectura portalului oficial de știri a Patriarhiei Române impresionează prin adevărul exprimat într-un mod onest, înfățișând atât de frumos binele, dar și prin liniștea care, atât de necesar astăzi, ne asigură că nu suntem nebuni.

Aflând adevărurile, bune sau rele, devenim receptivi la ce se întâmplă în Cetate și Biserică.

Într-o lume care tinde să-și iasă din matcă, Basilica.ro îmbracă o ținută de bun gust, fără să exagereze cu extraordinarul, într-o notă de echilibru, propunându-ne să citim binele care merită știut.

Diana-Maria Biciușcă, Suceava: O agora virtuală

O agora virtuală, spune despre Basilica.ro Diana Biciușcă, la aniversarea din 16 iunie 2022 a Agenției de știri Basilica. Foto: Arhiva personală

Agenția de știri Basilica nu este doar serviciul oficial de știri al Patriarhiei Române pe care ar trebui să îl urmărească fiecare creștin asumat care dorește să afle mesajele Patriarhului și ale tuturor celorlalte ierarhii bisericești „de la sursă”, e o agora virtuală unde ne întâlnim cu sufletele dornice de a primi un cuvânt de folos, o bucurie, o noutate autorizată, o știre neîndoielnică, anunțuri despre diverse activități despre tineri și pentru tineri, un gând cu dor din diaspora, un text de rugăciune, o recenzie de carte, un citat din înțelepciunea Sfinților Părinți ai Bisericii, o fotografie care te poartă în frumusețea locurilor mănăstirești și altele asemenea.

Faptul că tinerii citesc Basilica.ro este de necontestat, este de interes și prin aceasta ei își arată afinitățile pentru valorile creștin-ortodoxe și pentru ceea ce reprezintă axis mundi („axa lumii”) în cetate, adică pentru viața Bisericii.

Prin dinamica acestei surse, o lume întreagă află activitatea neîncetată a creștinilor, ceea ce este de-a dreptul uimitor, întrucât creștinismul este un mod de a fi activ prin însăși dictoanele de iubire pentru aproapele – și nu orice iubire, iubire jertfelnică.


Agenția de știri Basilica: De 14 ani facem știre din bine


Ca tânăr, acord Basilica.ro întâietate față de alte platforme, fiindcă, după cum spunea și filosoful Petre Țuțea, eu pun Biserica deasupra statului, găsind întotdeauna un cuvânt care zidește și simțind apartenență față de comunitățile în mijlocul cărora este și va fi Dumnezeu.

Îmi zic mereu că trebuie o prioritizare a informațiilor în acest secol în care ele vin într-un ritm trepidant, întrucât organele de simț sunt adesea afectate de conținut și, de aceea, riscă să le întineze sau să atenteze la rolul lor de a percepe și a oferi iubire și frumos, alegând servicii de știri nepotrivite.

Grija față de informația pe care o percepi astăzi este începutul conștientizării de mâine. Amalgamul de știri negative riscă să ne întunece percepția despre lumea în care trăim, lume care este „bună foarte”, fiindcă așa a statornicit Dumnezeu la începutul începuturilor. Să alegem cu discernământ.

Tinerii, în special, sunt foarte firavi și trebuie să aibă o devenire călăuzită de cuvinte și postări care să-i facă să fie conștienți de misiunea de creștin în lume, care prevede și mântuirea acesteia.

Totodată, ca student la Litere, recomand și secțiunea de recenzii a diverselor cărți duhovnicești, iar ca ASCORean, recomand cea despre activitățile tinerilor din diferite colțuri ale României, ale lumii.

Grigorie Pîjîn, Iași: Simți pulsul Bisericii Ortodoxe

„Te ajută să simți pulsul Bisericii Ortodoxe prin cunoașterea membrilor comunității”, spune Grigorie Pîjîn la aniversarea din 16 iunie 2022 a Agenției de știri Basilica. Foto: Arhiva personală

Citesc Basilica.ro, deoarece știe să prezinte Binele care trebuie știut de fiecare în parte. Agenția de știri Basilica nu oferă doar simple știri din activitatea Bisericii, ci te ajută să simți pulsul Bisericii Ortodoxe prin cunoașterea membrilor comunității.

Oamenii, asociațiile și grupurile de tineret ale Bisericii prezentate prin știri, interviuri sau reportaje sunt exemple vii, care te încredințează că e firesc să îți păstrezi valorile, credința și grija față de aproapele tău într-o lume în care Binele devine nefiresc.

La mulți ani, Agenția de știri Basilica!

Daria-Maria Pop, Baia Mare: Ne dă curaj și încredere

Citirea Basilica.ro le dă tinerilor curaj și încredere, spune Daria Pop la aniversarea din 16 iunie 2022 a Agenției de știri Basilica. Foto: Arhiva personală

Personal, urmăresc și citesc Basilica.ro mai mult prin intermediul paginilor de social media, pentru a afla ce evenimente au mai avut loc în Biserica Ortodoxă, iar atunci când caut informații despre biserici, sărbători și alte aspecte teologice, mă informez mereu de pe pagina web.

Noi, tinerii, avem nevoie de curaj și de încredere, pentru a ne manifesta liber în credința ortodoxă, iar prin transmiterea în mediul online a activităților care se desfășoară în întreaga țară cu și pentru noi, ne inspirăm.

Doresc să le transmit tuturor redactorilor și oamenilor din spatele Agenției de știri Basilica mulțumiri, gânduri bune și ani mulți în promovarea credinței, culturii și identității naționale românești!

Alexandru Paraschiv, Mizil: Liman religios în marea de conținut laic

„Un liman religios într-o mare de conținut laic”, spune Alexandru Paraschiv aniversarea din 16 iunie 2022 a Agenției de știri Basilica. Foto: Arhiva personală

Basilica.ro reprezintă pentru noi, tinerii, sursa cea mai accesibilă de informare religioasă. Prezența în mediul online împreună cu aspectul și valoarea informativă a conținutului fac ca site-ul să fie citit de foarte mulți tineri.

Într-o mare de conținut laic apare acest liman al conținutului religios care aduce în fața unui tânăr informații, evenimente, știri din viața Bisericii, astfel conectând tinerii la activitatea și viața eclezială.

Emilia Ciobanu, Iași: Aflu cum contribuie fiecare la consolidarea Bisericii

„De fiecare dată rămân plăcut surprinsă de toate evenimentele și manifestările care se petrec în cadrul Bisericii”, spune Emilia Ciobanu la aniversarea din 16 iunie 2022 a Agenției de știri Basilica. Foto: Arhiva personală

Îmi place să citesc știrile de la Basilica.ro deoarece de fiecare dată rămân plăcut surprinsă de toate evenimentele și manifestările care se petrec în cadrul Bisericii Ortodoxe, precum și de multitudinea de fapte bune de care dau dovadă creștinii.

Cred că, dacă nu aș urmări aceste știri, aș omite o bună parte din activitatea Bisericii și probabil aș avea impresia că nu se întâmplă atât de multe în Biserica Ortodoxă.

Dar, când intru pe site-ul Basilica.ro și observ câte lucruri se întâmplă zilnic, conștientizez faptul că fiecare om contribuie la consolidarea Bisericii prin micile sau marile fapte pe care le realizează după puterea și talantul lui.

Robert Stoica, jud. Prahova: Ne convinge că Biserica este apropiată de tineri

Basilica.ro îi demonstrează tânărului faptul că Biserica este un prieten apropiat lui, spune Robert Stoica la aniversarea din 16 iunie 2022 a Agenției de știri Basilica. Foto: Arhiva personală

Societatea de azi, tot mai desacralizată și materialistă, ne ridică nouă, tinerilor, diferite probleme greu de gestionat în lipsa modelelor și adevăratelor valori. Succesul imediat, satisfacerea ego-ului, confortul, performanțele materiale reprezintă valori pe care societatea le aduce în prim plan. Având la îndemână atâtea oportunități, tânărul vede tot mai rar în Biserică și în Evanghelie soluționări ale problemelor sale.

Ei bine, doar în prezența lui Dumnezeu tânărul se poate simți cu adevărat împlinit, pentru că doar El poate umple golul acela provocat de efemeritatea bucuriilor și plăcerilor pe care le oferă lumea (sunt bucurii palide, trecătoare, ce nu vor oferi niciodată sațietate sufletului care jinduiește după desăvârșire).

Dacă societatea adâncește din ce în ce mai mult prăpastia dintre Biserică și tineri, cred din toată inima că Agenția de știri Basilica creează o punte de legătură, deoarece își propune să decripteze mesajul propovăduit de Biserică cu scopul de a-l face cât mai accesibil tânărului zilelor noastre și de a-l aduce cât mai la îndemâna acestuia.

Acest portal online de știri demonstrează tânărului faptul că Biserica este un prieten apropiat lui, un loc prielnic în care să se dezvolte armonios și în deplină libertate. Crescând la streașina Bisericii, tânărul va ști ce să facă cu entuziasmul, vioiciunea, înflăcărarea specifice vârstei și cum să se folosească de ele în așa fel încât să nu se vatăme. Într-un cuvânt, Biserica este mediul prielnic în care tânărul reușește să-și rostuiască viața.

Tânărul nu trebuie să se rupă de virtual, însă trebuie să se folosească de el cu mult discernământ, fiind o sabie cu două tăișuri.

Basilica.ro îi descoperă tânărului frumosul, îl îndrumă spre o viață echilibrată și îi poate soluționa unele probleme cu care acesta dă piept. De aceea, printre multele sale căutări, dacă va îndrăzni să dea un search și pe Basilica.ro, încrezător o spun, se va folosi.

Va găsi acolo un sfat, o povață, un îndemn, va învăța să se apropie mai mult de Dumnezeu și de semeni, iar atunci când Îl are pe Hristos aproape simte că are totul, neîmplinirea dispare și nesiguranța se curmă.

Foto credit: Montaj Basilica.ro cu imagini din arhiva personală a tinerilor

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente