120 de ani de la înființarea Corului „Armonia” din Toracu Mare – Serbia

Parohia Toracu Mare – Serbia, din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române Dacia Felix, a aniversat, la 30 ianuarie, 120 de ani de la înființarea Corului bisericesc ‘Armonia’, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Banat. Prezenți la acest eveniment deosebit din viața credincioșilor din Banatul sârbesc au fost și enoriașii Parohiei Ghiroda Veche, împreună cu părintele paroh Ioan Mermeze.

Părintele protopop Petru Drăghicescu, parohul Bisericii ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’ din Toracu Mare împreună cu părintele Ioan Mermeze au săvârșit Sfânta Liturghie, la care au participat numeroși credincioși din cele două parohii înfrățite. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Parohiei Ghiroda Veche din cadrul Protopopiatului Timișoara II.

La această sărbătoare au participat și oficialități locale, Dragan Milencovici, primarul comunei Zitiște, însoțit de o delegație, precum și oficialități din România, Todașcă Ilie, primarul comunei Săcălaz, și membri ai Consiliului Local.

În cuvântul rostit cu această ocazie, pr. Petru Drăghicescu a evidențiat activitatea coral-bisericească desfășurată mai bine de un secol în Parohia Toracu Mare, îndemnând totodată generațiile viitoare să ducă mai departe această frumoasă tradiție a înaintașilor.

După Sfânta Liturghie a fost săvârșită slujba Parastasului întru pomenirea celor repausați, care au activat în cele două coruri parohiale, iar apoi a avut loc o agapă frățească pentru toți cei prezenți.

Corul bărbătesc ‘Armonia’ a fost înființat în anul 1891 de către țăranul Ioan Drăghici din Chizătău, iar în anul 1933, la inițiativa pr. Eftimie Șoșdean, se constituie și un cor mixt.

De la înființare și până astăzi, corul a fost condus de preoți, învățători și țărani, păstrând zestrea muzicală a românilor de aici, pe care au făcut-o cunoscută în numeroase turnee în Serbia și România.

În anul 1999, pr. Petru Drăghicescu și preoteasa Ana înființează Corul de femei ‘Armonia’. Parohia din Toracu Mare editează și o revistă cultural-religioasă numită ‘Biruința’, ce apare periodic și conține articole scrise de preoți, studenți, tineri și credincioși din parohie sau din România.

După cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos, ca ‘toți să fie una’, părintele Petru Drăghicescu a promovat bunele relații între parohiile ortodoxe din Serbia, cât și cu cele din România. Aceste legături s-au materializat prin vizite reciproce, de cunoaștere, dar și de împreună-rugăciune, atât la Toracu Mare, cât și la Săcălaz sau Reșița.

Comentarii Facebook


Știri recente