12 noiembrie 2017: Mitropolitul Clujului va sluji la hramul Mănăstirii Salva

Duminica aceasta vom sărbători pe Sfinţii Năsăudeni, patru martiri care au îndurat chinuri pentru apărarea credinţei strămoşeşti şi a demnităţii naţionale. Pe locul unde a avut loc execuţia acestora, în 1994 a fost ridicată o mănăstire care acum îi are ca ocrotitori, după înscrierea lor în calendarul Bisericii Ortodoxe Române. Slujba de hram va fi oficiată de Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, IPS Andrei.

Sfântul Atanasie Todoran a rămas în istoria Bisericii şi a poporului nostru pentru îndârjirea cu care a apărat credinţa ortodoxă şi pentru faptul că a solicitat curţii de la Viena, în numeroase rânduri, drepturi pentru românii din Transilvania.

El a încheiat un pact cu guvernul imperial şi i s-a dat asigurări că, după intrarea în regimentul grăniceresc, românii din ţinutul Năsăudului vor avea mai multe înlesniri şi nu vor fi siliţi să-şi lepede credinţa ortodoxă şi să accepte Uniaţia.

Nefiind respectată înţelegerea, în 10 mai 1763, la Salva, în timpul depunerii jurământului grănicerilor năsăudeni în prezenţa generalului Bukov şi a unui episcop greco catolic, ,,moş Tănase Todoran” le-a spus soldaţilor: ,,De doi ani noi suntem grăniceri şi carte n-am primit de la înalta împărăteasă că suntem oameni liberi, cum ni s-a făgăduit!… Şi apoi aşa nu vom purta armele, ca sfânta credinţă să ne-o batjocorească! Jos armele!”.

Ca urmare a cuvintelor sale, soldaţii au trecut de partea sfântului şi nu au depus jurământul de credinţă faţă de Viena. ,,Pentru că i-a reţinut pe oameni de la unire şi de la înrolarea în statutul militar grăniceresc”, Sfântul Atanasie, împreună cu Vasile din Mocod, Grigore din Zagra, Vasile din Telciu, a suferit moarte martirică după multe chinuri indurate.

Mănăstirea Salva a fost ctitorită în 1994. La început a fost ridicată o biserică mică pentru oficierea sfintelor slujbe care a primit hramul „Sfântul Ioan Botezătorul“. Finalizată cu ajutorul credincioşilor din comună, biserica s-a dovedit neîncăpătoare, astfel că, în 10 mai 1994, ÎPS Bartolomeu a sfinţit piatra de temelie pentru biserica mare cu hramul „Izvorul Tămăduirii” sfinţită în 2013 de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei.

Odată cu proclamarea solemnă a canonizării Sfinţilor Martiri Năsăudeni, biserica a primit cel de-al doilea hram, întrucât mănăstirea este aşezată în apropierea locului unde ei au fost martirizaţi.

Mănăstirea are aşadar trei hramuri: „Izvorul Tămăduirii”, sărbătorit în vinerea de după Paşti, „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”, precum şi „Sfinţii Martiri Năsăudeni – Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra şi Vasile din Telciu”, în 12 noiembrie.

Foto credit: Arhivă

Comentarii Facebook


Știri recente