1100 de ani de la adormirea Sfântului Clement de Ohrida: Moaştele sale vor fi aduse în pelerinaj în Bulgaria

Sfântul Clement de Ohrida

În perioada 24-27 noiembrie 2016, în Patriarhia Bulgară vor avea loc mai multe evenimente religioase dedicate împlinirii a 1100 de ani de la adormirea Sfântului Clement de Ohrida, ucenicul Sfinţilor Chiril şi Metodie. Sfântul Clement este considerat unul dintre cei şapte apostoli ai Bulgariei.

Cu acest prilej, Înaltpreasfințitului Părinte Panteleimon, Mitropolit de Veria, Naoussa și Kampania, va aduce în capitala Bulgariei cinstitul cap al Sfântului Clement. Sfintele moaşte se află la Mănăstirea Sfântul Ioan Botezătorul al Schitului Veriei.

Preafericitul Părinte Neofit, Patriarhul Bulgariei, va întâmpina joi, 24 noiembrie, în Catedrala „Alexandru Nevsky” din Sofia, delegaţia condusă de IPS Panteleimon care va aduce cinstitul cap al sfântului. Cu acest prilej, Preafericirea Sa va rosti un cuvânt de bun venit, apoi va fi oficiată Slujba Vecerniei.

În ziua de cinstire a Sfântului Clement, vineri, 25 noiembrie 2016, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe a Bulgariei va prezida Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala din Sofia. Înaltpreasfinţitul Părinte Panteleimon va coliturghisi împreună cu Patriarhul Bulgariei.

În cursul serii, începând cu ora 19:00, în catedrala din Sofia va avea loc un concert de muzică religioasă.

***

Sfântul Clement a fost primul ierarh al Bulgariei care a slujit, predicat și a scris în limba slavonă. El a continuat opera de traducere  a Sfinţilor Chiril şi Metodie, dar este şi autor a unor opere proprii, primele volume de literatură duhovnicească slavonă.  Sfântul Clement este prăznuit în Biserica Ortodoxă Bulgară la 25 noiembrie şi la 27 iulie.

Sursa: bg-patriarshia.bg

 

 

 

Comentarii Facebook


Știri recente