110 ani de la naşterea Elisabetei Rizea

În urmă cu 110 ani se năştea fosta luptătoare anticomunistă Elisabeta Rizea.

Fiică lui Ion şi a Mariei Şuţa, Elisabeta Rizea, s-a născut la 28 iunie 1912,în comuna Domneşti, judeţul Argeş (d. 6 octombrie 2003). A fost nepoată a fruntaşului ţărănist Gheorghe Şuţa, ucis de comunişti ca urmare a atitudinii sale împotriva regimului de emanaţie sovietică.

Elisabeta Rizea a detestat comunismul şi, în momentul înfiinţării Grupului de rezistenţă din Nucşoara condus de Toma Arnăuţoiu, nu a pregetat să-i ajute împreună cu soţul ei, Gheorghe Rizea, cu alimente şi îmbrăcăminte. Aflând de implicarea lor, Securitatea a început să-i urmărească. Gheorghe Rizea a reuşit să se ascundă câteva luni de zile înainte de a fi arestat, anchetat şi condamnat la 15 ani muncă silnică.

Elisabeta Rizea a fost arestată prima dată pe 20 noiembrie 1950, anchetată şi condamnată în 1951 de Tribunalul Militar Bucureşti la 6 ani de detenţie. La eliberarea din închisoare, la 6 iunie 1956, deşi era urmărită de Securitatea, Elisabeta Rizea a început din nou să îi ajute pe cei din grupul de rezistenţă, transmiţând mesaje, ducând-le alimente şi îmbrăcăminte.

A fost arestată pentru a doua oară în 1958, după prinderea fraţilor Arnăuţoiu, anchetată de Securitate şi condamnata de Tribunalul Militar la 25 de ani de muncă silnică, 10 ani de degradare civică şi confiscarea averii. Şi-a regăsit soţul şi cele două fiice când a fost eliberată din închisoare la 29 iulie 1964, prin decret de graţiere.

După 1990, Elisabeta Rizea a vorbit în Memorialul durerii şi în interviuri despre rezistenţa de la Nucşoara şi despre represiunea declanşată de regimul comunist prin Securitate, Miliţie şi noua ierarhie a satului. în apariţiile ei, relatează cum i-a ajutat pe partizani înainte şi după prima condamnare şi descrie metodele brutale folosite de anchetatori.

Elisabeta Rizea a devenit, după 1990, un simbol al demnității și al rezistenței împotriva comunismului.

Casa Elisabeta Rizea

Casa fostei luptătoare anticomuniste este transformată în muzeu, urmare a unui proiect inițiat de strănepotul acesteia, Bogdan Vârvoreanu. 

Casa Elisabeta Rizea (CER) este un proiect comun al Asociației Elisabeta Rizea și al Centrului de Studii în Istorie Contemporană.

Casa este situat în comuna Nucșoara, județul Argeș, la 60 de kilometri nord de Pitești și 175 de kilometri nord-vest de București. Cei interesaţi în susţinerea proiectului pot afla mai multe informaţii aici.

Foto credit: Agerpres

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente