Ziua mondială de luptă împotriva durerii, celebrată anual în 11 octombrie, este însoțită de o întreagă săptămână dedicată evenimentelor care au scopul de a atrage atenția asupra importanței luptei împotriva suferinței.
Ziua de 11 octombrie a fost declarată Ziua mondială de luptă împotriva durerii, începând cu 2004.
Decizia a fost luată în urma reuniunii Congresului de Oncologie de la Istanbul, și a președintelui Asociației Mondiale de Studiere a Durerii, Sir Michael Bount.
Pe lângă durerea fizică, oamenii se confruntă frecvent și cu durerile sufletești. Nu de puține ori oamenii dezvoltă afecțiuni care nu pot fi tratate clinic.
În acest sens, medicina nu poate ajuta întotdeauna și în acest caz rugăciunea și pocăința pot constitui remediul împotriva durerii.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, subliniază frecvent în cadrul omiliilor rostite, millostivirea lui Dumnezeu care alină suferința omului.
„Când durerea omului se află la limita răbdării, Dumnezeu intervine cu milostivirea Sa, deoarece îi este milă de orice om îndurerat. Hristos cunoaște suferința fiecărui om, dar și măsura răbdării lui”.
Părintele Patriarh îndeamnă să nu neglijăm durerea aproapelui, ci ca Mântuitorul în cazul văduvei din Nain, să devenim sprijin pentru cei de lângă noi, fără să ni se solicite acest lucru.
„Când vedem în jurul nostru, oameni îndurerați să mergem spre ei, să nu așteptăm să ne cheme, deoarece nici Hristos nu a fost chemat în Nain, ci s-a dus acolo deoarece durerea era copleșitoare”.
Patriarhul Daniel a semnalat și pericolele la care sunt expuse persoanele care suferă, și prin acest fapt, suntem îndemnați să nu fim indiferenți!
„Uneori oamenii îndurați care nu au fost consolați la timp să dea un sens durerii lor s-au descumpănit sufletește”.
Foto credit: Arhivă Basilica.ro