11 aprilie: Ziua educaţiei financiare

Ziua educaţiei financiare este marcată pentru prima dată, luni, 11 aprilie 2022.

Legea a fost iniţiată de parlamentarul PNL George Tuţă şi semnată de alţi 50 de parlamentari de la mai multe partide politice, după care a fost adoptată de deputaţi.

„Ziua educaţiei financiare este despre a le oferi românilor instrumentele care să le permită accesul la un grad mai mare de bunăstare. O comunitate compusă din oameni educaţi este mult mai dinamică, mai viguroasă, mai egalitaristă”.

„Cu precădere acum, în zorii unei noi crize inflaţioniste, este datoria noastră să facem paşi reali în direcţia unei largi incluziuni financiare. Pandemia şi războiul trebuie să ne unească în a înţelege importanţa fiecărui om în mersul bun al unei economii şi al unei ţări”, a declarat deputatul George Tuţă.

Parlamentul României, Ministerul Finanţelor, Ministerul Educaţiei, Banca Naţională a României, Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Institutul de Studii Financiare, precum şi alte autorităţi ale administraţiei publice centrale şi locale pot organiza manifestări publice, simpozioane, seminarii, mese rotunde sau alte tipuri de evenimente publice, în domeniul educaţiei financiare, dedicate acestei zile.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a salutat adoptarea legii, arătând că România are nevoie de creșterea gradului de cuprindere a educației financiare atât la nivelul publicului larg, cât și la nivelul elevilor și studenților, pentru că doar așa vom putea avea piețe financiare dezvoltate și consumatori bine informați, care să ia decizii financiare în deplină cunoștință de cauză.

De Ziua educaţiei financiare, Ministerul Educației a transmis către Inspectoratele județene școlare, într-o notă, informații și resurse didactice despre Ziua Educaţiei financiare, în care profesorii din învăţământul preşcolar, primar, gimnazial şi liceal sunt încurajați să le vorbească elevilor și să integreze activități didactice corespunzătoare disciplinei în săptămâna 11-14 aprilie. În nota ministerului sunt trecute și câteva linkuri, resurse educaționale oficiale pentru ca profesorii să le poată folosi la clasă.

Studiile internaționale arată că românii se află încă pe ultimul loc la educație financiară în Uniunea Europeană.

Foto credit: Public domain

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente