100 personalități vorbesc despre România 100 într-un album editat de QMagazine. Ce spune Părintele Patriarh?

100 personalități vorbesc despre ce au însemnat pentru România cei o sută de ani care au trecut de la Marea Unire într-un album editat de QMagazine. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus că „În cei 100 de ani după Marea Unire, România a cunoscut demnitate, bucurie şi întristare”.

„Demnitate, prin realizarea statului român unitar. Bucurie, prin afirmarea românilor ca națiune dinamică şi creatoare. Întristare, prin pierderea unor teritorii naționale faţă de cele din 1918 şi prin îngrădirea libertăților în timpul dictaturii comuniste”.

Preafericirea Sa a adăugat câteva cuvinte și despre starea actuală a țării noastre:

„Starea actuală este marcată în același timp de incertitudine şi speranţă. Incertitudine provocată de nesiguranța socială privind nivelul de trai şi problema demografică. Speranţă pentru construirea unui viitor mai bun prin unirea libertății cu responsabilitatea şi solidaritatea, pe baza credinţei în Dumnezeu şi a iubirii faţă de oameni”.

Albumul are 240 de pagini și este tipărit atât într-o versiune bilingvă româno-engleză, cât și într-o versiune româno-franceză.

Albumul este ilustrat cu fotografii reprezentative pentru România: invenții, peisaje, obiective turistice, tradiții, momente istorice, arhetipuri, români de Nobel etc.

„Nu este un album turistic, cu peisaje, ci un album cu realizările României, cu atributele și superlativele acesteia”, notează site-ul romanidecentenar.ro.

Între autori se numără:

  • autorități de stat: Generalul Nicolae Ciucă, Șeful Statului Major General, Sorin Ducaru, Asistentul Secretarului General al NATO, Bogdan Aurescu, consilier prezidențial.
  • sportivi: Nadia Comăneci, Gheorghe Hagi, Ilie Năstase.
  • scriitori: Norman Manea, Radu Ioanid, Ileana Vulpescu.
  • interpreți de muzică populară: Grigore Leșe, Maria Ciobanu, Sofia Vicoveanca.
  • istorici: Ioan Scurtu, Neagu Djuvara.
  • antreprenori: Biabiana Stanciulov, Ionuț Budișteanu.
  • academicieni: Eugen Simion, Leon Dănăilă, Constantin Bălăceanu Stolnici.

Foto credit: romanidecentenar.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente