100 de ani de la zidirea bisericii Parohiei Rudina din Episcopia Severinului şi Strehaiei

Anul acesta se împlinește un veac de la zidirea bisericii Parohiei Rudina, instituție ecleziastică fundamentală care și-a pus amprenta asupra dezvoltării culturale a zonei.

Centenarul bisericii parohiale va fi marcat duminică, 7 decembrie 2014, prin deosebite manifestări culturale, artistice și religioase.

În mijlocul credincioșilor din satul Rudina va poposi în ziua prăznuirii Sf. Mc. Filofteia, ierarhul mehedințenilor, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei. Preasfinția Sa va săvârși jertfa euharistică înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

După Sfânta Liturghie, va avea loc lansarea monografiei satului Rudina, lucrare realizată de Prof. Dr. Tudor Rățoi, directorul Filialei Judeţene Mehedinţi a Arhivelor Naţionale, un distins om de cultură severinean.

Autorul volumului ne-a destăinuit cum s-a născut această operă identitară a satului mehedințean amintit: “Este o lucrare inițiată de unul dintre fiii de vază ai satului Rudina, domnul Constantin Cerbulescu, cel care desfășoară aici o adevărată operă socială, chiar edilitară și culturală, ca să nu mai spun de dimensiunea ei religioasă, bisericească. Domnia sa mi-a propus în urmă cu câteva luni să realizez monografia satului Rudina. După ce am făcut o scurtă periegheză în fondurile arhivistice care se găsesc la noi în legătură cu această localitate, am ajuns la concluzia că se poate face acest demers. După cercetarea respectivă, am realizat această schiță monografică, cum o numesc eu, pentru că oricând o monografie poate să fie îmbunătățită și completată. Este vorba de o lucrare în format B5, cu un număr de 170 de pagini, la care se adaugă ilustrații, care tratează nu numai istoria satului Rudina, ci și pe cea a celorlalte sate componente ale comunei care a funcționat de la 1864 și până în 1968 în diverse alcătuiri. Am identificat documentele în fondurile noastre, documente inedite, dar și documente publicate, și am stabilit că cea mai veche atestare a Rudinei datează din anul 1610. Este vorba de un document de la Radu Șerban, care vorbește despre mănăstirea Rudina și, de asemenea, un document de la 1483, care atestă un cătun al Rudinei, Berești, care a fost multă vreme sat de sine stătător în zona respectivă. În lucrare am urmărit și instituțiile fundamentale ale celor două localități, biserica și școala. Școlile din Rudina și din unele sate componente sunt atestate în prima generație de școli din Țara Românească, la 1838. Am continuat cu această evoluție cronologică până în anul 1968, când Rudina a fost încorporată comunei Bala.”

În încheierea evenimentului aniversar, corul Kinonia al Episcopiei Severinului și Strehaiei, condus de Arhid. Dr. Adrian Cristina Mazilița, va susține un concert de colinde. Repertoriul va cuprinde cele mai frumoase colinde bizantine, colinde armonizate, cântece de stea din Mehedinţi şi colinde tradiţionale din Ardeal, acompaniate instrumental.

Comentarii Facebook


Știri recente