100 ani de la Reforma Constituțională de la Iași | Moldova trăiește cu durere drama Prutului despărțitor de frați, a spus IPS Teofan

O sută de ani de la Reforma constituțională de la Iași au fost marcați în 20 iunie 2017 la Catedrala Mitropolitană și la Teatrul Național Vasile Alecsandri din municipiu, informează doxologia.ro.

În data de 20 iunie 1917 Senatul României a adoptat, la Iași, înscrierea principiilor sufragiului universal și al dreptului de proprietate în Constituția României.

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a oficiat un Te Deum și o slujbă de pomenire a făuritorilor Marii Uniri în Catedrala din Iași, în prezența a numeroase personalități, autorități locale și centrale, dar și reprezentanți ai mediului academic.

În continuare, ierarhul a participat la Întrunirea Solemnă a Autorităților Statului Român din Sala Mare a Teatrului Național. Au fost prezentate mesaje din partea Administrației Prezidențiale, Senatului României, Camerei Deputaților, Guvernului României, Casei Regale a României, Academiei Române, Primăriei Municipiului Iași.

Moderatorul evenimentului a fost prof. univ. dr. Daniel Șandru, Coordonatorul Programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași.

În cuvântul adresat cu această ocazie, Părintele Mitropolit a vorbit despre rolul Iașului în istoria culturală și politică a țării noastre.

Aici la Iași există o forță de renaștere uimitoare. Resurse spirituale imense aflate în adânc de oameni, locuri și vremi, irump din când în când și săvârșesc fapte minunate. Perioada premergătoare anilor 1859 și 1918 a beneficiat de o asemenea putere și rezultatele au fost pe măsură, a evidențiat Înaltpreasfinția Sa.

Nu cunoaștem o altă perioadă a istoriei românilor în care Țara să fi fost în pragul disoluției totale și în doi ani să devină ceea ce în visurile cele mai îndrăznețe românii sperau să se întâmple odată și odată, a adăugat ierarhul.

De asemenea, IPS Teofan a amintit dezideratul național al unirii cu Basarabia și problemele existente în România actuală.

Au fost, între timp, multe momente de har și perioade de mari încercări. Lucrurile nu s-au așezat îndeajuns de statornic. În mod special Moldova trăiește, ar trebui să trăiască cu durere, drama Prutului despărțitor de frați. Celelalte provincii românești sunt, în general, în granițele lor firești. Moldova nu este încă întreagă în interiorul României. Aceasta este marea provocare la împlinirea unui secol de la Marea Unire.

Se adaugă la acest element fundamental pentru viețuirea normală a națiunii române îngrijorarea pentru declinul demografic și problema migrației românilor în afara granițelor Țării, a spus Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

În cadrul manifestărilor aniversare au urmat Colocviul Proiecții constituționale asupra României viitoare, la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi și lansarea ediției din luna iunie a Revistei Magazin Istoric, cu participarea redactorului-șef al publicației, Dorin Matei, și a istoricului Sorin Iftimi, la Muzeul Unirii din Iași.

Evenimentele au fost organizate sub egida Centenar în cadrul Festivalului Internațional al Educației – FIE cu avut scopul de a evidenția rolul Iașului în istoria Primului război mondial și în crearea României Mari.

Comentarii Facebook


Știri recente