10 septembrie: IPS Nifon va resfinţi biserica Mănăstirii Stelea

manastirea-stelea-2

IPS Părinte Nifon va resfinţi duminică, 10 septembrie 2017, biserica mănăstirii Stelea din Târgoviște, aşezământ monahal unde a funcţionat prima instituție de învățământ superior din Muntenia. Ceremoniile vor debuta, în ziua de 9 septembrie, cu Vecernia solemnă a sărbătorii, începând cu ora 18.00, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviştei.

Lăcaşul de cult a fost supus unor ample lucrări de restaurare şi consolidare, începând cu anul 2001. A fost restaurată pictura, s-a efectuat curățirea componentelor artistice din piatră, a fost reconstruită stăreția și un nou corp de chilii, a fost înlocuit acoperișul la chiliile existente, muzeu și turnul clopotniță, a fost reabilitată Casa Egumenească în care a fost inaugurat Muzeul Eparhial (2004) etc.

Biserica, monument de referinţă pentru arta Ţării Româneşti din secolul al XVII-lea, este ctitoria Voievodului Vasile Lupu al Moldovei. A fost construit în 1645 ca semn al împăcării cu Voievodul Matei Basarab. La mănăstirea Stelea a funcționat prima instituție de învățământ superior din Muntenia, Schola graeca et latina, în secolul al XVII-lea.

Comentarii Facebook


Știri recente