10 Mai 2009 – O zi istorică pentru românii ortodocși din Paris

Duminică, 10 Mai 2009, adunarea generală extraordinară a parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail, Gavriil și Rafail” din Paris (‘Biserica Română din Paris’) a aprobat în unanimitate trecerea parohiei sub omoforul Înaltpreasfințitului Mitropolit Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale, în sânul Bisericii-mamă.

Biserica Română din Paris s-a separat de Patriarhia Română la sfârșitul anului 1948, în momentul în care semnele instalării comunismului în România (precum și semnele pierderii treptate a autonomiei Bisericii în raport cu puterea pro-sovietică) deveniseră evidente pentru românii ortodocși din Franța. După o periodă dificilă de rezistență în fața puterii atee din România și după mai mulți ani de dialog al reconcilierii cu Biserica-mamă prin intermediul ierarhului ei canonic în Europa Occidentală, Mitropolitul Iosif, adunarea generală extraordinară a parohiei decide, duminică 10 mai 2009, intrarea sub omoforul Mitropolitului Iosif, în cadrul Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale.

Astfel,Sfânta Liturghie din Duminica Slăbănogului (10 mai 2009) a fost prezidată de către Înaltpreasfințitul Mitropolit Iosif, înconjurat de un sobor de opt preoți și diaconi. Sărbătoarea a fost deplină prin hirotonia diaconului Jean Boboc întru preot, pe seama catedralei „Sfinții Arhangheli” din Paris.

Sursa: egliseroumaine.com

Comentarii Facebook


Știri recente