10 ani de patriarhat | Campaniile „Donează sânge! Salvează o viață” și „Sănătate pentru Sate”

În timpul celor 10 ani de patriarhat ai Preafericitului Părinte Daniel, prin purtarea de grijă a Preafericirii Sale, Biserica Ortodoxă Română s-a implicat în ajutorarea celor aflați în nevoi. Dovadă a acestei implicări sunt campaniile Donează sânge! Salvează o viață! și Sănătate pentru Sate. Acestea reprezintă pentru societatea românească un semnal al schimbării, al sprijinului concret oferit aproapelui.

Numeroși tineri au răspuns inițiativei Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române. Aceștia s-au oferit să ajute la implementarea proiectelor dedicate persoanelor aflate într-o situație financiară precară.

Prima campanie lansată a fost Donează sânge, salvează o viață!. Proiectul a prins contur în anul 2013 și a fost coordonat, încă de la început, de părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului. Părintele Ciprian, împreună cu voluntarii paraclisului, a sprijinit numeroasele acţiuni ce au avut ca scop donarea de sânge.

Gestul voluntarilor de la București a fost privit cu interes de clerul și credincioșii din țară. Aceștia, la rândul lor, s-au organizat și au reușit să aducă o rază de speranță celor aflați în dificultate, implementând campania şi în alte Eparhii.

Campania Donează sânge, salvează o viață! este derulată și în prezent, numeroși oameni beneficiind de bunătatea și generozitatea celor care dăruiesc prin sânge speranță la viață.

A doua campanie care a avut ca scop ajutarea aproapelui s-a intitulat Sănătate pentru Sate. Acțiunea social – filantropică a avut prima ediție în anul 2015. Activitatea de voluntariat a fost creionată încă din luna septembrie a aceluiași an când a fost semnat Protocolul de cooperare între Patriarhia Română şi Ministerul Sănătăţii.

Al doilea mare proiect social al Patriarhiei Române  a reprezentat o campanie socială prin care a fost facilitat accesul la asistenţă medicală gratuită pentru persoanele din mediul rural.

Caravane ale campaniei Sănătate pentru Sate au avut loc în numeroase eparhii din Patriarhia Română. La acestea au participat atât medici, cât și credincioși, toți voluntari în acest proiect.

Cele două campanii prezentate reprezintă doar o parte dintre activitățile sociale ale Bisericii în societatea românească. Printre acestea se regăsesc:

    • Asezământul Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți. Aici își găsesc adăpost peste 130 de copii.
    • Centrul Sfântul Nectarie din București oferă adăpost și îngrijire unui număr de 50 de bătrâni.
    • În așezămintele de la Valea Plopului și Valea Screzii peste 500 de persoane, dintre care 80 de copii abandonați sau orfani, primesc ajutor și ocrotire.

În anul 2016 Biserica Ortodoxă Română a cheltuit în scop filantropic 95.841.602 lei – Basilica.ro

Biserica Ortodoxă Română continuă eforturile ei concrete de diminuare a sărăciei şi de ajutorare a persoanelor defavorizate din societatea românească, desfăşurând în acest sens proiecte şi activităţi cu caracter social şi filantropic. În eparhiile Bisericii Ortodoxe Române funcţionează 718 de instituţii şi servicii sociale, dintre care: 159 cantine sociale şi brutării, 38 instituţii ce oferă…

Prin toate acțiunile sociale desfășurate, Biserica Ortodoxă este mereu aproape de credincioșii ei, ajutând la bunul mers al societății în care se află.

Comentarii Facebook


Știri recente