10 ani de ortodoxie românească la Zürich

Parohia ‘Sfântul Ierarh Nicolae’ din Zürich împlinește anul acesta, în decembrie, 10 ani de la înființare. Timp de un deceniu, românii de aici, aflați sub păstorirea preotului Romică Enoiu, au dat mărturie pe meleagurile elvețiene despre valorile spirituale și culturale românești.

Elveția, ca de altfel multe alte țări ale Europei Occidentale, a fost și este o a doua patrie pentru mulți români, ajunși pe aceste meleaguri din diferite rațiuni, pentru o scurtă sau mai lungă perioadă. Atașamentul acestora la valorile spirituale și culturale românești a determinat înființarea unor parohii ortodoxe, în jurul cărora s-au grupat, pentru a da slavă lui Dumnezeu în graiul străbun. Astfel, s-au constituit parohii românești la Geneva, Lausanne, apoi Lugano, rămânând doar zona germanofonă a Elveției fără o astfel de parohie. Deși mai puțin numeroși decât în zona francofonă, românii din Zürich și împrejurimi, prin inițiativa unui grup restrâns, sprijinit îndeaproape de preotul Romică-Nicolae Enoiu, care studia la Freibourg, s-au adresat Înalt Preasfințitului Iosif, Mitropolitul românilor ortodocși din Europa Occidentală și Meridională, rugându-l să aprobe și să binecuvânteze înființarea unei parohii și în acest oraș elvețian.

La 20 decembrie 2001, de sărbătoarea Sfântului Ignatie Teoforul, părintele Romică Enoiu a săvârșit prima slujbă la Zürich în Capela ortodoxă sârbă ‘Sfânta Cuvioasă Parascheva’, în prezența Preasfințitului Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Italia, pe atunci Episcop-vicar al Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale. La scurt timp, programul liturgic al noii parohii a fost găzduit de cripta Parohiei catolice ‘St. Katharina’ din Zürich, unde se desfășoară și astăzi.

Părintele Romică Enoiu păstorește această comunitate de la înființarea ei. Are 44 de ani, din care 19 de slujire preoțească. S-a atașat de comunitatea românească din Zürich, în timpul bursei doctorale la Universitatea din Freibourg. Timp de trei ani, s-a îngrijit și de sufletele românilor din orașele St. Gallen, Luzern și Bern, ocupându-se totodată de organizarea tinerei parohii pe care a primit-o în grijă. Astăzi, parohia numără 420 de familii, iar în micuța capelă, în fiecare duminică și în sărbători, se adună în rugăciune aproape 100 de suflete. ‘În bună măsură, enoriașii parohiei noastre sunt tineri, majoritatea cu studii înalte. În comunitate există o atmosferă frățească; aici s-au legat frumoase prietenii, care continuă și în afara programului liturgic. Mă bucur să păstoresc o comunitate tânără, râvnitoare, serioasă și bine închegată. Enoriașii sunt receptivi la colectele pe care le facem pentru ajutorarea unor bolnavi din România sau a unor asociații, care ne solicită ajutorul, participă la organizarea agapelor la marile sărbători și se oferă pentru a găzdui oaspeții parohiei, mai ales atunci când invităm coruri din țară cu diverse ocazii’, a spus părintele Romică Enoiu.

Prietenie și colaborare cu celelalte biserici creștine din Zürich

Spiritul de solidaritate despre care ne-a povestit părintele paroh se manifestă nu numai în cadrul comunității românești, ci se face simțit și în raport cu ceilalți creștini sau cu cetățenii din Zürich. Din anul 2004, parohia românească este membră în AGCK (Comisia de lucru a tuturor Bisericilor creștine din cantonul Zürich), iar din 2008 este membră în AGOK (Comisia de lucru a tuturor Bisericilor Ortodoxe din Elveția). În cadrul întâlnirilor cu membrii acestor asociații, se discută și se caută soluții la problemele curente din viața bisericilor, probleme legate de școală, de asistența socială sau de integrare. Astfel, se cultivă un spirit de prietenie și de colaborare care își găsește expresia în ajutorarea reciprocă dintre bisericile din orașul elvețian. În același spirit de solidaritate, la aproximativ două luni, părintele paroh Romică Enoiu săvârșește Sfânta Liturghie în penitenciarul din Regensdorf, împreună cu preotul sârb și cel rus.

Deși fac parte dintr-o comunitate numeroasă și închegată, românii din Zürich nu se izolează de gazdele lor, ci participă la viața socială și culturală a orașului prin diferite acțiuni organizate de parohie sau de alte instituții publice elvețiene. În fiecare an, pe 11 septembrie, la sărbătoarea Sfinților Martiri Felix, Regula și Exuperantie, patronii oficiali ai orașului Zürich, membrii comunității românești participă în număr mare la o manifestare ortodoxă devenită tradițională în cantonul Zürich, care constă într-o procesiune pe străzile istorice ale orașului până la locul unde au fost martirizați cei trei sfinți. ‘Drumul crucii’ este de asemenea o altă procesiune pe care românii o fac în Vinerea Mare, dând mărturie despre frumusețea și profunzimea cultului ortodox.

În luna martie a acestui an, parohia va participa la o expoziție organizată de primăria din Zürich, intitulată ‘Bisericile creștine din Răsărit’. Românii vor da mărturie despre țara și spiritualitatea românească prin amenajarea unei expoziții de fotografii și icoane ortodoxe, însoțite de o prezentare multimedia, care relevă momente din cadrul școlii parohiale, dar și din timpul slujbelor ortodoxe, cum ar fi cea a Tainei Botezului.

30 de copii învață românește sub ocrotirea Sfântului Nicolae

Preocupați de păstrarea și transmiterea culturii românești și animați de dorința ca tânăra generație să aibă șansa de a trăi în credința creștină ortodoxă chiar și pe meleagurile elvețiene, românii din Parohia ‘Sfântul Ierarh Nicolae’ din Zürich au făcut demersurile necesare pentru înființarea unei școli parohiale, pe care au pus-o tot sub ocrotirea Sfântului Nicolae. Programul școlii este orientat să ajute copiii să stăpânească elementele limbii române și să prețuiască valoarea acesteia în contextul bilingv sau multilingv al migrației europene. Cursurile sunt predate de doamna Eleni Regli, ajutată de părintele Romică Enoiu, care are în spate o bogată activitate didactică, desfășurată ca profesor la Seminarul Teologic din București sau ca asistent universitar în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Justinian Patriarhul’ din Capitală.

La cursurile Școlii parohiale ‘Sfântul Ierarh Nicolae’ sunt înscriși 30 de copii români, care merg la școlile regulamentare din Zürich, dar care vor să-și completeze cunoștințele cu elemente de cultură și spiritualitate românească. Alături de copiii din Zürich, sunt mulți copii care vin din Austria și din Germania pentru a participa la cursuri, deoarece este singura școală parohială din Elveția, cu o programă bine structurată, bogată și flexibilă. Din acest motiv, pentru a-și aduce copiii la școală, unii părinți fac și trei ore cu mașina. ‘Ceea ce încercăm noi să facem prin intermediul acestei școli este, de fapt, un proces de integrare a românilor care sunt în Zürich sau în Elveția, aducând tradițiile noastre și civilizația noastră românească pe o punte elvețiană. Pentru copiii români care sunt deja integrați în școlile elvețiene este foarte important să le întărești rădăcinile românești. Vrem să clădim o relație puternică și semnificativă între copiii vorbitori de limbă română, să-i ajutăm să pășească fără temeri și frustrări, cu o personalitate și identitate întărită, pe puntea dintre culturile în care trăiesc și le întâlnesc în Europa Unită și Terra nețărmuită’, ne-a spus Eleni Regli, coordonatorul școlii parohiale.

Cateheze, cursuri de limba română și activități practice

Întrucât elevii au vârste de la 2 la 23 de ani, programa este adaptată în funcție de nivelul fiecărei grupe de vârstă. ‘Fiind copii de vârste diferite, încerc să fac programul cât mai flexibil pentru fiecare. În cele trei ore și jumătate încerc să creez un climat de socializare între grupele de vârste în așa fel încât să colaboreze între ele. Astfel, copiii se împrietenesc foarte repede, colaborează foarte bine, se ajută între ei și există acel duh al înțelegerii. Orele încep totdeauna cu rugăciunea. Programa o adaptez întotdeauna la spectrul de vârstă a copiilor, structurând-o în trei părți: o treime religie, o treime elemente de limbă și literatură română cu exerciții de dicție – pentru că sunt mulți copii care, deși vorbesc trei limbi, au dificultăți în a se exprima românește, și o treime cultură. Luăm personalități ale culturii românești și le discutăm, încercând să facem paralele și la personalitățile elvețiene, despre care învață la școlile regulamentare din Zürich. În afară de acestea, se fac ore de dans cu ei, cântăm foarte mult, lucru care este excepțional pentru că în școlile din Elveția nu prea se cântă sau dansează’, a mai spus Eleni Regli pentru ‘Ziarul Lumina’.

În cadrul întâlnirilor, copiii sunt încurajați să participe activ la programul interactiv. Exprimarea orală este exersată prin joc, poezie și cântec, cu accent deosebit pe dicție și scandare. Gândirea în limba română este stimulată prin dezbateri legate de tema duminicii respective, de preocupările stringente ale copiilor. Autoreflecția și reflecția sunt exersate deopotrivă pe parcursul orelor, cu predilecție în timpul orelor de catehism. Cursurile de duminică sunt completate de multe alte activități pe care Eleni Regli le desfășoară la ea acasă sau în alte localuri: ateliere de pictură, dans, muzică religioasă și instrumentală ș.a.

Pe lângă școala parohială pentru copii, funcționează de anul acesta și o școală pentru adulți. Aceasta își desfășoară cursurile tot duminica și este frecventată deocamdată de opt persoane, membre ale comunității românești, români proveniți din Banatul sârbesc care vor să-și perfecționeze limba română sau chiar părinți de naționalitate elvețiană și de alte confesiuni, din familii mixte, care doresc să învețe limba română și să cunoască Ortodoxia.

Eleni Regli este sufletul acestei școli. Deși lucrează în domeniul bancar, ca specialist în probleme de etică economică și investiții, iar timpul nu îi este prieten întotdeauna, pentru întâlnirea cu copiii de duminică se pregătește minuțios de fiecare dată. Este implicată cu tot sufletul în ceea ce transmite, ajutându-se de cunoștințele dobândite în timpul studiilor la Facultatea de Teologie din Freiburg – Germania sau de experiența misiunilor creștine la care a participat în diferite părți ale lumii. În timpul studiilor la Freiburg, de exemplu, a participat, alături de o delegație germană, la o misiune creștină în Irak, unde a pregătit materialul didactic pentru redeschiderea unor școli din comunitățile creștine. În anul 2004, a participat ca voluntar la Misiunea ‘Sfântul Ioan Milostivul’, în cadrul căreia a vizitat toate comunitățile ortodoxe și catolice, documentându-se pentru o temă de licență intitulată ‘Redescoperirea Ortodoxiei în diaspora pe drumul filantropiei’. De atunci, merge în această misiune în fiecare an, în timpul concediilor. Este atașată de valorile Ortodoxiei, iar transmiterea acestora către tineretul român din diaspora o vede ca pe o misiune. În prezent, redactează o teză de doctorat pe care o va susține la Facultatea de Teologie din Edinburgh – Scoția. Eleni Regli este implicată, de altfel, foarte mult în viața parohiei, dar și în activitățile mitropoliei, ca membră a Consiliului Eparhial al Mitropoliei Ortodoxe Române pentru Europa Occidentală și Meridională, pe probleme de învățământ și asistență pastorală.

Școala duminicală este doar una dintre marile realizări ale parohiei. Anul acesta, când parohia aniversează 10 ani de la înființare, părintele paroh împreună cu credincioșii își propun realizarea unui alt mare deziderat: o biserică a lor, un nou lăcaș de cult construit sau cumpărat, corespunzător dinamismului pe care l-a dobândit viața parohiei în ultima perioadă.

‘Pentru copiii români care sunt deja integrați în școlile elvețiene, este foarte important să le întărești rădăcinile românești. Vrem să clădim o relație puternică și semnificativă între copiii vorbitori de limba română, să-i ajutăm să pășească fără temeri și frustrări, cu o personalitate și identitate întărită, pe puntea dintre culturile în care trăiesc și le întâlnesc în Europa Unită și Terra nețărmuită.’

Comentarii Facebook


Știri recente