10 ani de îngrijiri paliative sub ocrotirea Sf. Nectarie la Cluj: Se cere ajutorul Sf. Hristofor pentru centrul pediatric

Centrul de îngrijiri paliative al Arhiepiscopiei Clujului a serbat miercuri un deceniu de activitate. Ierarhii eparhiei au adus mulțumiri Sfântului Nectarie, ocrotitorul instituției, i-au pomenit pe pacienții mutați la Domnul și au invocat ajutorul Sfântului Hristofor, care va patrona un nou centru de paliație destinat copiilor cu boli cronice progresive.

Ziua a început cu Sfânta Liturghie oficiată de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul în paraclisul centrului.

Ierarhului i s-au alăturat Părintele Alexandru Constantin Ciui, Protopop de Cluj II, Părintele Dan Hognogi, Protopopul de Cluj I, Părintele Doctor Bogdan Chiorean, directorul centrului, Arhid. Sergiu-Iustin Pop, secretarul de cabinet al ierarhului, Protos. Natanael Zanfirache, slujitor al Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, Ierom. Efrem Crișan, duhovnicul Mănăstirii „Mihai Vodă” din Turda, alți preoți invitați.

Centrul de îngrijiri paliative ”Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Clujului a serbat miercuri, 9 noiembrie 2022, un deceniu de activitate. De dimineață, PS Benedict a oficiat Sf. Liturghie la paraclisul instituției. Foto; Mitropolia Clujului / Darius Echim

La slujbă au fost pomeniți bolnavii, personalul medical și toți pacienții trecuți la Domnul, printre care și Episcopul Vasile Flueraș, ctitorul așezământului.

„Uitându-ne cu evlavie și cu admirație la Sfântul Ierarh Nectarie, ca unul care a fost lucrător al Evangheliei păcii, încercăm și noi să-i călcăm pe urme”, a spus Preasfințitul Părinte Benedict.

Episcopul-vicar i-a oferit directorului centrului, Părintele Doctor Bogdan Chiorean, o icoană cu Sfântul Mucenic Hristofor, ales ca ocrotitor al viitorului centru de îngrijiri paliative pentru copii al arhiepiscopiei.

Centrul de îngrijiri paliative ”Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Clujului a serbat miercuri, 9 noiembrie 2022, un deceniu de activitate. Foto; Mitropolia Clujului / Darius Echim

Miercuri seară, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat, în curtea Centrului „Sfântul Nectarie”, Parastasul pentru pacienții trecuți la Domnul în ultimul an de activitate. Această slujire a devenit deja tradițională în cadrul instituției.

„Viața noastră nu se termină la ușa mormântului. Sufletele dragi s-au dus și noi am venit să-i pomenim”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Andrei.

Centrul de îngrijiri paliative ”Sf. Nectarie” al Arhiepiscopiei Clujului a serbat miercuri, 9 noiembrie 2022, un deceniu de activitate. Seara, Mitropolitul Andrei a oficiat Pomenirea pacienților trecuți la Domnul. Foto; Mitropolia Clujului / Darius Echim

„Lucrul acesta îl putem face, dar ne punem nădejdea în Domnul nostru Iisus Hristos că efectiv așa cum a spus, așa se va și întâmpla: «Eu sunt învierea şi viaţa; cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi. Şi oricine trăieşte şi crede în Mine nu va muri în veac» (Ioan 11, 25-26). Dumnezeu să îi odihnească și să le ierte păcatele! Dumnezeu să vă mângâie și să vă binecuvinteze pe toți!”

Mitropolitul Andrei i-a acordat Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni domnului Ioan Socaciu, administratorul centrului în perioada 2014-2022, care se va pensiona.


Centrul de Îngrijiri Paliative „Sfântul Nectarie” al Arhiepiscopiei Clujului este un proiect unic în zona Transilvaniei. A asistat gratuit peste 5.800 de pacienți cu boli cronice progresive, indiferent de etnie, statut social sau confesiune religioasă.

Unitatea dispune de 40 de paturi, farmacie, centru de zi, paraclis şi sală de conferinţe. Echipa este formată din 50 de persoane, la care se alătură peste 20 de voluntari. Din 2018, în cadrul centrului funcționează și o Școală Postliceală Sanitară ocrotită de Sf. Nectarie.

Pentru că a fost identificată o nevoie acută de servicii similare pentru copii, luna trecută, eparhia a pus piatra de temelie pentru Centrul de Îngrijiri Paliative Pediatrice „Sfântul Hristofor” la Sânnicoară, județul Cluj.

Centrele sunt înființate de Asociația „Sfântul Nectarie” a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, organizație prezidată de Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul.

Donează

Asociația „Sfântul Nectarie” Cluj
RO83BTRLRONCRT00C6603105 (Lei)
RO25BTRLEURCRT00C6603103 (Euro)

Vezi și:

Foto credit: Mitropolia Clujului / Darius Echim

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente