1 mai 1994 – A trecut la cele veșnice în Galați, Arhiepiscopul Antim Nica (din botez Alexandru). Studii la Seminarul Teologic, apoi la Facultatea de Teologie din Chișinău (1927-1931) care i-a conferit doctoratul; în paralel urmează cursurile Seminarului Pedagogic Universitar și ale Facultății de Litere și Filosofie din Iași (1932); studii de specializare la Paris și Strasbourg (1932-1934), în Anglia și Liban (1934-1935). Călugărit la Mănăstirea Curchi în 1935, sub numele Antim, hirotonit ierodiacon, apoi ieromonah și curând hirotesit arhimandrit (1940). Misionar eparhial la Chișinău, exarh al mănăstirilor din Eparhia Hotinului-Bălți, asistent la Facultatea de Teologie din Chișinău, transferat în 1941 la București; locțiitor, apoi șef al „Misiunii religioase” din Transnistria, cu sediul la Odessa (1941-1943). În ianuarie 1944, ales episcop al Ismailului, dar în același an teritoriul dintre Prut și Nistru (Basarabia) a intrat în componența fostei Uniuni Sovietice. În această situație, Sfântul Sinod l-a numit director al Internatului Teologic din București, apoi locțiitor de episcop la Galați (1947-1950), episcop vicar patriarhal cu titlul „Târgovișteanul” (1950-1973), episcop al Dunării de Jos – Galați (1973), ridicat la demnitatea de arhiepiscop (1975), păstorind până la moarte. Lucrări: La notion de vérité religieuse d’aprés M. Loisy (Chișinău, 1936); Misionarismul creștin între mahomedani în Orientul Apropiat (1939, teză de doctorat); Monahismul în Basarabia, 1812-1918 (1940), Aspecte misionare în Basarabia (1942); numeroase articole în revista „Misionarul” din Chișinău și în alte periodice bisericești. Ca arhiepiscop la Galați a inițiat apariția unor volume cu profil istoric.
800 de copii și tineri au participat la taberele gratuite organizate de Episcopia Caransebeșului în comunitățile lor
800 de copii și tineri din aproape 40 de localități ale județului Caraș-Severin au participat în vara acestui an la taberele gratuite oferite în cadrul programului „Împreună pentru copiii noștri” al Episcopiei Caransebeșului. Programul a…
PS Sofronie le-a spus elevilor de la Liceul Ortodox din Oradea cine sunt prietenii care nu dezamăgesc
Episcopul Sofronie a participat luni la inaugurarea noului an școlar la Liceul Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea. „Pe lângă prietenii pe care ni-i facem din darul lui Dumnezeu în viață, și care câteodată ne…
Paraclisul Arhiepiscopal de la Curtea de Argeș a fost resfințit după restaurare
Arhiepiscopul Calinic al Argeșului și Muscelului a resfințit săptămâna trecută, după lucrările de restaurare, Paraclisul Arhiepiscopal de la Mănăstirea Curtea de Argeș. Ierarhul a oficiat slujba de Sfințire, Sfânta Liturghie și Pomenirea ctitorilor cu o…
Mănăstirea Putna l-a pomenit pe Arhim. Iachint Unciuleac, Duhovnicul Bucovinei, la 100 de ani de la naștere
Obștea Mănăstirii Putna a organizat marți o serie de manifestări comemorative dedicate împlinirii unui secol de la nașterea Arhim. Iachint Unciuleac, fostul stareț (1977-1992), cunoscut ca „Duhovnicul Bucovinei” și foarte iubit de clericii și mirenii…
Taberele gratuite la mare pentru copii cu nevoi speciale și din familii defavorizate au ajuns la final
În perioada 2-9 septembrie, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului cu sprijinul financiar al Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale și de Nord și în colaborare cu Arhiepiscopia Tomisului, a organizat două tabere gratuite la malul mării…