1 iunie 2017: Hramul Mănăstirii Stavropoleos

Mănăstirea Stavropoleos din Centrul istoric al Bucureștiului îşi sărbătoreşte hramul joi, 1 iunie 2017. Credincioșii care vor participa la sărbătoarea închinată Sfântului Iustin Martirul şi Filosoful vor putea aduce cinstire unui fragment din moaștele mucenicului, ocrotitorul aşezământului monahal.

Programul sărbătorii este următorul:

18.00 Vecernia (miercuri seara – 31 mai)

9.30 Utrenia, Sfinta Liturghie (joi dimineata – 1 iunie)

În cadrul Sfintei Liturghii oficiate în ziua hramului, diac. Virgil Nan va fi hirotonit preot pe seama Mănăstirii.

Hramul închinat Sfântului Iustin a fost acordat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în anul 2012, cu prilejul resfințirii bisericii.

În anul 2009 au fost aduse din America, de la o mănăstire ortodoxă grecească din zona Brookline, Massachusetts, un fragment din moaștele sfântului.

Mănăstirea Stavropoleos a fost întemeiată la anul 1724 de arhimandritul grec Ioanichie; el a ridicat biserica și un han care va dăinui însa doar până la sfârșitul veacului al XIX-lea. Acum, din ansamblul mănăstiresc fac parte biserica și incinta care împrejmuiește curtea interioară.  Aceasta a fost construită la începutul secolului al XX-lea în stil neo-romanesc, după planurile arhitectului Ion Mincu, potrivit stavropoleos.ro.

Aici s-au amenajat trapeza, biblioteca și colecția de obiecte vechi bisericești, din care unele recuperate de la bisericile dărmate în timpul regimului comunist.

Mănăstirea Stavropoleos. Prințul Charles i-a trecut pragul – Basilica.ro

Vizita ASR Charles al Marii Britanii continuă și vineri în țara noastră. Moștenitorul Coroanei Britanice a vizitat în 31 martie 2017 și Mănăstirea Stavropoleos din Capitală, monument istoric de o importanță deosebită. Bucharest’s beautiful old town also features Stavropoleos Church, which was built in the 18th century.

Comentarii Facebook


Știri recente