1 Decembrie serbat online la Alba Iulia. Publicul poate participa doar dacă orașul iese din carantină

Evenimentele dedicate Zilei Naționale la Alba Iulia vor fi transmise online. Publicul poate participa doar dacă în 1 Decembrie orașul iese din carantină, au anunțat vineri autoritățile locale.

„Vom avea evenimente organizate aproape zilnic, vor fi transmise online, astfel încât să respectăm regulile impuse de pandemie”, a declarat președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel.

Până în data de 1 Decembrie vor avea loc zilnic evenimente culturale, toate fără public și transmise online. De Ziua Națională, orașul ar trebui să iasă din carantină, dar încă nu se știe cum va evolua situația.

Primarul orașului, Gabriel Pleșa, a subliniat că este „un 1 Decembrie pe care îl trăim altfel pentru prima dată”, dar și-a exprimat convingerea că „sufletele și inimile românilor vor bate de 1 Decembrie pentru Alba Iulia” de oriunde s-ar afla.

El le-a transmis doritorilor invitația de a veni la Alba Iulia de Ziua Națională, dar numai dacă situația epidemiologică o va permite.

Programul Zilei Naționale

Ziua Națională va debuta cu o masă rotundă la Muzeul Național al Unirii și va continua cu slujba de Te deum la Catedrala Reîntregirii.

La ora 13:30, va fi lansată, tot la muzeu, expoziția „Ruta Unității Naționale 1848-1912-1922”, care va rămâne deschisă publicului până la sfârșitul anului.

În același loc, de la ora 17:00, va fi lansată cartea „1 Decembrie 1918” de Tudor Roșu. Va urma, la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga”, un eveniment dedicat poveștii fotografiilor Unirii realizate de Samoilă Mârza.

Evenimentele zilei vor include ceremonia militară de la Monumentul Unirii și un spectacol folcloric transmis live intitulat „Cânt și suflet românesc”.

Seara se va încheia cu altă transmisiune live, concertul omagial „Simfonic România 2020”, un recital al Orchestrei de Cameră a Județului Alba.

A scăzut numărul de infectări

Prefectul Nicolae Albu a menționat că, după primele trei zile de carantină, în Alba Iulia se înregistrează o scădere a numărului de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2.

„Dacă lucrurile vor merge bine, de 1 Decembrie nu o să mai avem carantină. Asta depinde de incidență, de recomandările care vor fi date de către specialiști”, a mai spus el.

Între timp, orașul se pregătește de sărbătoare. Sunt instalate lumini și decorațiuni tricolore pe străzile principale.

Foto credit: Facebook / Municipiul Alba Iulia

Comentarii Facebook


Știri recente