1.200 de tineri reuniți în credință la Baia Mare

Între 22 și 24 august se desfășoară, la Baia Mare, „Reuniunea Tinerilor Ortodocși din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului”. Este primul eveniment de acest gen din Transilvania, la care au ajuns peste 1.200 de participanți, tineri cu vârste între 15 și 30 de ani, informează Ziarul Lumina.

În seara zilei de joi, 22 august, cei peste 1.200 de tineri s-au întâlnit, la Catedrala episcopală, cu Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, care, după oficierea slujbei de Te Deum, le-a adresat un cuvânt de bun venit. Mesaje de bun venit au fost adresate și din partea oficialităților județene și locale, conform celor precizate de pr. Milan Balan, consilier eparhial al Sectorului Teologic-educațional din cadrul Episcopiei Maramureșului și Sătmarului.

Pe parcursul zilei de ieri, 23 august, tinerii au participat la un amplu program de ateliere și manifestări dedicate moștenirii culturale și spiritualității ortodoxe a zonei de nord-vest a Transilvaniei. „Este o manifestare a identității noastre, nu atât o manifestare religioasă, cât una în care sunt promovate aspectele culturale tradiționale, a moștenirii tradiției noastre creștin-ortodoxe, alături de elemente etnografice. Tinerii participă la manifestări, precum și la procesiunea din orașul Baia Mare, îmbrăcați în costume populare specifice zonei din care provin”, a precizat pr. Milan Balan.

Între atelierele la care au participat tinerii, ieri, 23 august, s-au numărat: „Tinerii ortodocși în fața provocărilor contemporane”, prilej cu care au fost identificate obstacole pe care le au de înfruntat în viața lor socială, culturală și religioasă și au căutat soluții pentru depășirea acestora; „Tinerii ortodocși, mărturisitori ai identității” privind menținerea identității culturale și religioase a românilor din nord-vestul Transilvaniei în context european contemporan. De asemenea, au avut loc conferințe pe tema „Istorie și tradiție creștină în nord-vestul Transilvaniei”. La Muzeul de Etnografie din Baia Mare, tinerii au participat la ateliere grupate sub genericul „Valori estetice ieri și azi”, pe teme de religie și etnologie, arta lemnului, arta icoanei.

Procesiunea „Bucuria de a fi creștin”

În ceea ce privește programul religios, în fiecare zi a reuniunii, tinerii s-au rugat împreună în șapte biserici. De asemenea, vineri seara, cei peste 1.200 de tineri, alături de numeroși locuitori ai municipiului Baia Mare, au participat la procesiunea „Bucuria de a fi creștin”, care s-a desfășurat de la Muzeul Satului până la Catedrala episcopală.

La această procesiune a participat și Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepsicopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. La final, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură adresat tinerilor aflați pe esplanada Catedralei episcopale, conform celor precizate de pr. Milan Balan. Seara s-a încheiat cu un spectacol folcloric.

Azi, după rugăciunea de dimineață, oficiată în șapte parohii din Baia Mare, tinerii se întâlnesc din nou la dezbateri pe tema „Tinerii ortodocși – mărturisitori ai identității”. Seara, în mijlocul tinerilor se va afla Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Justinian al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, care va rosti un cuvânt de învățătură.

Reuniunea Tinerilor Ortodocși la Baia Mare a fost organizată ca urmare a inițiativei comune a primarului municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, și a Preasfințitului Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului. Primăria Municipiului Baia Mare este partener oficial al evenimentului. Organizarea reuniunii este susținută și de Consiliul Județean, Inspectoratul Școlar al Județului Maramureș, Muzeul de Etnografie, sponsori și voluntari.

Comentarii Facebook


Știri recente