Tabără de Religie pentru copiii din Micherechi (Ungaria), în Arhiepiscopia Aradului

Sub genericul „Muguri de lumină”, în perioada 24-26 aprilie 2015 s-a desfășurat cea de a III-a ediție a Taberei de Religie pentru copiii de la Școala Generală Românească din localitatea Micherechi (Méhkerék), aparținând Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Timotei, ediția din acest an a Taberei a avut loc la Mânăstirea Feredeu și Parohia Covăsânț, din Arhiepiscopia Aradului și la ea au participat elevi din clasele II-VIII, de la Școala Generală Românească din Micherechi care fac săptămânal ore de religie cu Părintele Visarion Tuderici, Secretarul Eparhial al Episcopiei din Ungaria. Și de această dată, copiii au fost însoțiți, pe durata întregii Tabere, de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, de Părintele Visarion, Profesorul de Religie și de Doamna Ana Sárközy, Directoarea Școlii, dar și de alți credincioși din Micherechi, care au purtat grijă de ei, informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

În prima zi a Taberei, copiii și însoțitorii lor au fost întâmpinați la Așezământul din vale al Mânăstirii Feredeu, de către Părintele Stareț Ilarion Tăucean, care le-a prezentat biserica și anexele Așezământului, după care au fost poftiți la masa de prânz. În partea a doua a zilei, copiii au urcat la vatra veche a Mânăstirii Feredeu, care are hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” și este situată în apropiere, la altitudinea de 427 de metri, în Munții Zărandului. Mânăstirea a fost rectitorită începând cu anul 1987, de către Părintele Stareț Ilarion, iar prima Liturghie a fost săvârșită acolo, după mai multă vreme de părăsire, la Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, din anul 1988. Locurile acestea sunt cunoscute ca locuri de viețuire monahală și nevoință pustnicească din vremurile mai vechi, aici fiind menționat și Arhimandritul Filimon, care a fost mucenicit de turci, împreună cu toți călugării săi, în anul 1711, iar în 14 septembrie 1944, în apropierea schitului s-a purtat o mare bătălie între armata română și ungară, soldată cu multe victime, care au fost înhumate aici, pe locul unde mai târziu a fost așezată o troiță. Tot aici se afla din vechime și un izvor, cu apă tămăduitoare, care a dat numele mânăstirii (Feredeu), iar lângă el a fost ridicat un altar de rugăciune, apoi un paraclis, din anul 1931, care a fost restaurat după reluarea vieții monahale, în anul 1987 și la care s-a mai adăugat și un foarte frumos altar de vară, cu hramul „Înălțarea Sfintei Cruci” și alte clădiri anexe, în care au fost cazați și copiii, pe durata Taberei.

Împreună cu alți credincioși care ajută această mânăstire, grupul copiilor din Micherechi și ceilalți însoțitori ai lor au făcut drumeții, pe potecile din apropierea mânăstirii, urmând și drumul Crucii, care se face aici la Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci (în 14 septembrie), când a devenit o tradiție, după care, împreună cu Părintele Visarion au lipit icoane pe lemn, apoi s-au jucat și au învățat diferite cântări pascale și tropare închinate Maicii Domnului, pentru a le cânta la slujba de duminică, la vremea pricesnei.

În cea de-a doua zi copiii și-au desfășurat activitățile în Tabăra ortodoxă de conservare a tradițiilor populare românești, de la Parohia Covăsânț, localitate situată în apropierea Mânăstirii Feredeu și păstorită cu vrednicie de Părintele Mihai Blaj, care este în același timp și Consilierul Economic al Arhiepiscopiei Aradului. Aici, la Covăsânț, are loc anual și un foarte frumos Festival de dansuri și tradiții populare românești dedicat românilor din jurul granițelor. În tabăra de acum, copiii din Micherechi au vizitat biserica și muzeul parohiei și au învățat dansuri populare românești împreună cu alți tineri români și instructorul lor, din Covăsânț, care sunt împărțiți pe trei categorii de vârstă, având astfel și prilejul de a se cunoaște mai bine, a socializa și a se împrieteni pe parcursul acestei zile, iar la final, la lăsatul serii, au aprins împreună și un tradițional foc de tabără.

Ultima zi a Taberei de Religie, la fel ca și edițiile precedente, a fost dedicată participării la Sfânta Liturghie, săvârșită de data aceasta, de către Preasfințitul Părinte Siluan și un numeros sobor de preoți și diaconi, din România și Ungaria, din care au făcut parte Părintele Stareț Ilarion Tăucean și Părintele Secretar Eparhial Visarion Tuderici, alături de alți clerici, în altarul de vară al Așezământului Monahal de la Feredeu, în prezența unui număr mare de credincioși. Un lucru important și emoționant, cu semnificații profunde pentru un astfel de eveniment, a fost și faptul că copiii din Ungaria au fost cei care au rostit Crezul și Tatăl nostru și au cântat cântecele pascale învățate. La finalul Sfintei Liturghii, Ierarhul înconjurat de soborul slujitor a făcut sfințirea icoanelor lipite pe lemn de către copii în prima zi, împărțind în chip simbolic, în semn de binecuvântare și de apreciere, dar și pentru amintirea acestui eveniment, câte o icoană la fiecare copil participant, dar și Părintelui Stareț Ilarion, Părintelui Consilier Mihai Blaj, Doamnei Director Ana Sárközi și familiei Iosif și Lucia Vârcuș, care au sprijinit bunul mers al activităților din această Tabără. Astfel de icoane vor fi împărțite și autorităților din Micherechi care au dat o mână de ajutor, între care se numără Consiliul Parohial și conducerea Primăriei.

Astfel, și Tabăra de Religie pentru copiii din Micherechi, din acest an, a fost un binecuvântat prilej de aprofundare a cunoștințelor religioase, dobândite la orele de religie, dar și de cunoaștere mai bună a vieții monahale și a frumuseților naturale din România și de întărire a legăturilor cu alți copii, de vârsta lor, din România.

Comentarii Facebook


Știri recente