Sfinţiri în Parohia vrânceană Dumbrava

Înaltpreasfinţitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei s-a aflat duminică, 30 august 2015, în mijlocul credincioşilor Parohiei vrâncene Dumbrava.

Sfinţirea noilor edificii ale Parohiei Dumbrava

După cum aflăm de la Dragoş Olteanu, Purtătorul de cuvânt al Eparhiei Buzăului şi Vrancei, Înaltpreasfinţia Sa a sfinţit capela mortuară, clopotniţa şi casa praznicală din incinta bisericii parohiale, cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae, după care a oficiat Sfânta Liturghie în locaşul de cult. În cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotonit pe monahul Veniamin în treapta de ierodiacon.

Răspunsurile la strană au fost date de Grupul psaltic Sfântul Roman Melodul.

Un fragment din moaştele Sfântului Ierarh Alexandru adus spre cinstire

La final, toţi cei prezenţi au avut prilejul să aducă cinstire şi unui fragment din moaştele Sfântului Ierarh Alexandru, Patriarhul Constantinopolului, pe care Biserica Ortodoxă îl sărbătoreşte, în fiecare an, în data de 30 august.

„Vă felicit pe toţi, care aţi oferit din ceea ce nu aveţi sau din puţinul dumneavoastră, precum şi pe ceilalţi, mai puţini, care, având anumite funcţii şi demnităţi pe plan local sau central, aţi sprijinit această parohie, pentru a duce la bun sfârşit o lucrare frumoasă: casa praznicală, clopotniţa şi casa mortuară, deosebit de necesare vieţii bisericeşti într-o comunitate. De aceea, vă felicităm, rugăm pe Bunul Dumnezeu să vă dăruiască tuturor, în primul rând, sănătate, pace în suflete, putere de muncă în continuare şi tăria de a rămâne buni creştini“,a precizat Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ciprian, în cuvântul de învăţătură rostit la sfârşitul Sfintei Liturghii.

Pentru întreaga activitate pastoral-misionară şi administrativă, preotul paroh Iulian Dumitriu a primit rangul de iconom.

***

Actuală biserică a Parohiei Dumbrava din oraşul Panciu a fost zidită din temelie în anul 1927, de preotul Puşcă Emanoil, dar, din cauza celui de-al II-lea Război Mondial, lucrările au fost oprite la baza turlei, construcţia foarte solidă fiind folosită ca fortăreaţă de trupele germane, în timpul luptelor cu Aliaţii. În anul 1946, după încheierea războiului, lucrările au fost reluate şi duse la bun sfârşit de antreprenorul Vasile Costea, sub supravegherea preotului Minu Moldoveanu, lucrări care au durat până în anul 1952. Din 2005, locaşul de rugăciune a trecut prin ample lucrări de restaurare şi înfrumuseţare, iar începând cu anul 2008 au fost ridicate şi celelalte edificii parohiale sfinţite duminică, 30 august 2015.

Comentarii Facebook


Știri recente