Patriarhul Daniel despre eroii români: Prin jertfa lor au dus la învierea neamului

Cu prilejul sfinţirii pietrei de temelie a Bisericii Eroilor de pe platoul Bucegi, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus despre eroii români că „prin jertfa lor au dus la învierea neamului”.

„Aici avem un fel de Tabor al eroilor pentru că ei, prin jertfa lor, au dus la învierea neamului ca realizare a unităţii, a reîntregirii poporului român şi a formării statului naţional român”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la sfârşitul slujbei din data de 15 septembrie.

El a evidenţiat că prin jertfa lor, eroii neamului „au transfigurat istoria noastră şi, prin cruce, prin jertfă s-a ajuns la bucuria Învierii după cum cântăm noi în fiecare duminică: iată prin cruce a venit bucurie la toată lumea”.

Părintele Patriarh a vorbit despre însemnătatea celor trei hramuri pe care le va purta biserica de pe platoul Bucegi.

„Primul hram este în 14 septembrie, în prima lună a anului bisericesc, al doilea hram Înălţarea Domnului – Ziua eroilor la mijlocul anului şi al treilea la sfârşitul anului bisericesc”, a evidenţiat Preafericirea Sa.

Totodată, Părintele Patriarh Daniel a spus că viitorul locaș de cult are rolul de a ne chema la elevație duhovnicească.

„Când urcăm pe munte cu piciorul, urcăm şi sufletul nostru prin jertfă, prin gândul de rugăciune, prin gândul bun de a pomenii eroii neamului şi de ne ruga Preasfintei Treimi ca să păzească ţara noastră, poporul român şi să ne dăruiască pace şi bucurie, sănătate şi mântuire întru mulţi şi binecuvântaţi ani”, a spus Conducătorul Bisericii Ortodoxe Române, potrivit Radio Trinitas.

Părintele Patriarh a evidenţiat că sfinţirea locului viitoarei biserici dedicată eroilor neamului a avut loc la 90 de ani de la inaugurarea crucii de pe Caraiman.

„Crucea a cerut o biserică şi astăzi am sfinţit locul”, a spus Preafericirea Sa subliniind că inaugurarea Crucii de pe Caraiman, construită la iniţiativa Reginei Maria şi a Regelui Ferdinand I al României, a avut loc în data de 14 septembrie 1928.

Părintele Patriarh a precizat că biserica nu va fi mare, ci va avea o suprafaţă de 250 m2 şi va deservi şi ca loc de adăpost în caz de furtună pentru pelerinii şi turiştii care se află pe munte.

Totodată, Părintele Patriarh a mulţumit lui Dumnezeu pentru împlinirea acestei lucrări de sfinţire, dar şi „celor prin care Dumnezeu a lucrat”.

Conducătorul Bisericii Ortodoxe Române a adus lămuriri cu privire la statutul viitorului locaş de cult.

„Biserica aceasta nu va fi nici biserică de parohie şi nici de mănăstire, ci doar a eroilor”, a spus Preafericirea Sa care a anunţat că va fi permisă şi oficierea Tainei Căsătoriei în lăcaşul de cult de pe platoul Bucegi.

„Vom permite săvârşirea Tainei Sfintei Cununii pentru că mulţi dintre eroi când au plecat pe front erau pe punctul de a se pregăti de cununie; iată în amintirea acestor eroi şi pentru binecuvântarea familiei ne-am gândi că este bine să oferim şansa celor care vor să oficieze aici Taina Sfintei Cununii”, a spus Preafericirea Sa.

Sfinţirea a fost precedată de o slujbă de pomenire a eroilor români din Primul război mondial care a fost oficiată la crucea de pe Caraiman.

Foto credit: Raluca Ene/Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente