Două noi volume apărute la Editura Basilica. Patriarhul Daniel anunță că în viitorul apropiat va fi publicată și Istoria parohiilor românești

Sesiunea de comunicări științifice de marți, 24 ianuarie 2017, de la Palatul Patriarhiei s-a încheiat cu lansarea a două volume apărute la Editura Basilica a Patriarhiei Române. Este vorba despre volumul 2 al lucrării Monahismul ortodox românesc. Istorie, contribuții și repertorizare şi volumul Slujitori ai Bisericii Ortodoxe Române – Membri ai Academiei Române (1866-2016). Prima lucrare a fost prezentată de Acad. Mircea Păcurariu, iar a doua de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieștenul, Episcop vicar patriarhal.

Patriarhul României, în Prefața primului volumul, subliniază: Contribuția monahismului ortodox românesc la cultivarea celor mai importante repere identitare ale poporului român: limba, credința şi cultura, împreună cu aportul substanțial al mănăstirilor la opera social-filantropică a Bisericii, arată rolul considerabil al monahismului în efortul de emancipare națională şi socială românească.

Totodată, rolul major al monahismului românesc în susținerea şi ajutorarea monahismului din alte spații ortodoxe (Muntele Athos, Meteora, Țara Sfântă, Muntele Sinai, Bulgaria, Serbia, Macedonia, Ucraina şi Rusia), mai ales în perioada dominației otomane şi a prozelitismului creștin occidental, ne arată contribuția internațională a comunităților monahale românești, a mai adăugat Patriarhul Daniel.

Cu prilejul acestor apariții editoriale, Părintele românilor ortodocși a anunțat intenția publicării Istoriei parohiilor românești în 12 volume.

Este nevoie să arătăm că România nu este numai Țara mănăstirilor, cum a numit-o o personalitate bisericească din Occident în urmă cu câțiva ani, ci este și Țara parohiilor. Este foarte important să subliniem respectul și ajutorarea reciprocă între parohie și mănăstire. Trebuie mai ales să subliniem în aceste volume importanța contribuției parohiilor la viața socială, la cultura poporului român, la educație în general.

De asemenea, trebuie consemnat și ajutorul oferit comunităților românești din țară și din străinătate de parohiile mai înstărite, a mai spus Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

Pentru contribuţia adusă, autorii primei lucrări au primit din partea Patriarhului României ordinul Sfântul Antim Ivireanul.

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente